Globus

Saudijska Arabija

Princ Bin Salman: Nisam naredio Khashoggijevo ubistvo, ali preuzimam odgovornost

30/09/2019

Bin Salman je također kazao da je istraga o ubistvu i dalje u toku i da će pred sud biti izvedene osobe za koje se utvrdi da su krive

Prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman izjavio je da prihvata odgovornost za svirepo ubistvo novinara Jamala Khashoggija koje se prošle godine dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu, javlja Anadolu Ageny (AA).

Princ Bin Salman je u intervjuu za CBS kategorički odbacio optužbe da je lično naredio Khashoggijevo ubistvo.

“Bio je to grozan zločin. Međutim, preuzimam punu odgovornost kao lider Saudijske Arabije, posebno zato što su to počinile neke individue koje su radile za saudijsku vladu”, kazao je Bin Salman.

Bin Salman je također kazao da je istraga o ubistvu i dalje u toku i da će pred sud biti izvedene osobe za koje se utvrdi da su krive i to bez obzira na njihov položaj i funkciju.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili. Nisu pronađeni Kashogijevi posmrtni ostaci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.