Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Princ Charles i Camilla posjetom Hrvatskoj počeli balkansku turneju

charles i camila

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sa suprugom razgovarao je u ponedjeljak s princom od Walesa i vojvotkinjom od Cornwalla, nakon čega je prinčevski par u dvorištu Banskih dvora poslušao predavanje o obnovi te zgrade nakon raketiranja u Domovinskom ratu 1991.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon svečanog dočeka na Pantovčaku i razgovora s predsjedicom Kolindom Grabar-Kitarović uputili su se na Gornji grad. Do tamo su stigli šetnjom Tomićevom ulicom i vožnjom uspinjačom u kojoj su čuli ponešto o njezinoj povijesti.

charles i camila1

Nakon vožnje nešto kraće od minute – zagrebačka uspinjača ima jednu od najkraćih pruga na svijetu – na vrhu ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani zainteresirani za kraljevski posjet. U parku iznad uspinjače, puno je djece zainteresirano pratilo što se događa u njihovoj blizini, a kada su se pojavili princ i vojvotkinja iz parka se začuo pljesak i zvuk gajdi.

Bandić je Charlesu i Camilli uručio kišobrane, crni i crveni, te buket ruža vojvotkinji. Od kule Lotroščak krenuli su prema Banskim dvorima, ali vrlo polako budući da se veliki broj građana s njima želio rukovati i nešto im reći.

charles i camila2

Toplo vrijeme izmamilo je tristotinjak ljudi na ulice Gornjeg grada, a priključili su im se i zaintersirani turisti koji su pratili šetnju prinčevskog para od Lotrščaka do Trga svetog Marka i Banskih dvora.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla iz vlade su krenuli u Hrvatsko narodno kazalište gdje će nazočiti priredbi povodom obilježanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Navečer će se ponovno otići na Pantovčak gdje će biti upriličena svečana večera na kojoj se očekuje 66 uzvanika.