Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnici Islamske države postavili bombe ispod drevne Palmire

palmira-isis

Pripadnici terorističke Islamske države podmetnuli su mine i bombe ispod središnjeg dijela drevnog sirijskog grada Palmire, u kojemu su i ostaci građevina iz rimskoga doba, priopćila je u nedjelju posmatračka grupa Observatorij za ljudska prava.

Za sada nije jasno sprema li se teroristička organizacija dići u zrak drevne ostatke ili su njeni pripadnici postavili mine kako bi zaustavili vladine snage u napredovanju prema gradu, poznatom i pod imenom Tadmur.

Islamska država u maju je okupirala grad od 50.000 stanovnika, mjesto koje je na svjetskoj razini predstavlja jedno od najbogatijih i najbolje očuvanih ostataka građevina iz rimskoga doba. Grad Palmira na popisu je UNESCO-a kao zaštićena svjetska kulturna baština.

Islamska država proglasila je kalifat kao središnju vlast nad svim Muslimanima koji žive na teritorijima koje su njezini pripadnici zaposjeli u Siriji i Iraku. Njezini pripadnici izvršili su masovna pogubljenja u gradovima i mjestima koje su zaposjeli te su uništavali drevne spomenike koje su ocijenili ostacima paganstva.