Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pomažu na terenu

Pripadnici Oružanih snaga u gradu srušenom u zemljotresu: Ovo su za nas nove okolnosti i iskustva

l_a079417e03b11c387b1e52634b0040ab

Kako je kazao, tim oružanih snaga Bosne i Hercegovine svakodnevno na terenu obavlja zadatke u veoma teškim uslovima. Grad Antakija je u potpunosti srušen, pristup ruševinama je težak, a pogoršava se epidemiološka situacija

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine nalaze se u misiji pomoći narodu Republike Turske, u gradu Antakija – prijestolnici regije Hatay, jedne od turskih pokrajina koje je prošle sedmice pogodio razoran zemljotres.

Komandir jedinice privremenog sastava OS BiH, pukovnik Miralem Čanić, kazao je da pripadnici ove jedinice rade na zadacima pretraživanja srušenih objekata u cilju pronalaska i spašavanja preživjelih osoba, te pronalaženja i izvlačenja tijela preminulih.

Kako je kazao, tim oružanih snaga Bosne i Hercegovine svakodnevno na terenu obavlja zadatke u veoma teškim uslovima. Grad Antakija je u potpunosti srušen, pristup ruševinama je težak, a pogoršava se epidemiološka situacija.

– Sve su to otežavajuće okolnosti koje ipak na nas ne utiču da su u potpunosti posvetimo našoj misiji kako bi na bilo koji način pomogli narodu pogođenom zemljotresom. Pripadnici Oružanih snaga BiH pokazali su da su obučeni i spremni da se suoče s ovakvim izazovima i sposobni da izvršavaju sve zadatke – izjavio je Čanić.

Jedinica privremenog sastava OS BiH na terenu sarađuje sa pripadnicima Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo, što je, prema njegovim riječime, pripadnicima OS BiH omogućilo da kvalitetno izvrše svoje obaveze.

Spasioci su sada u fazi pretraživanja zgrada us pomoć mašina u nadi da će pronaći preživjele osobe.

– Veoma je teško raditi u ovakvim okolnostima, kada ne znate šta vas očekuje unutar potpuno urušenog objekta. Za pripadnike ove jedinice ovo je novo iskustvo, ali ponosan sam na njihov profesionalizam i način na koji se nose s izazovima. Pokazali su da su obučeni dovoljno dobro da to mogu u praksi i primjeniti – zaključio je Čanić i dodao da je narod Republike Turske zahvalan na pomoći spasilačkih službi iz BiH na terenu, te na humanitarnoj pomoći koju prikuplja i šalje narod Bosne i Hercegovine.