Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Privatna ruska vojska Wagner je na istoku Ukrajine, Zelenski: Rat širokih razmjera je počeo!

zelenski

“Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine”, objavilo je ministarstvo na Twitteru

Ukrajinska vojska je objavila svoj najnoviji izvještaj tvrdeći da su njhove snage izvele uspješne protivnapade u nekim smjerovima.

Rusija nastavlja s raketnim bombama u pokušaju da potpuno uništi infrastrukturu i stambene četvrti ukrajinskih gradova, kažu iz glavnog štaba ukrajinske vojske.

Takvi napadi u privremeno okupiranim regijama Kijevu, Zaporižju, Černihivu, Hersonu i Harkovu krše zahtjeve međunarodnog humanitarnog prava i doveli su do toga da ruske trupe nastavljaju terorizirati civilno stanovništvo, rekli su dužnosnici.

“Pucano je na stambene kuće; ljude su opljačkali, oteli i držali kao taoce”, stoji u izvještaju.

Tokom proteklog dana spriječeno je ukupno sedam ruskih napada, a uništeno je 12 tenkova i 10 borbenih vozila, navode.

Ukrajinske zračne snage također su, tvrde, jučer pogodile 17 zračnih ciljeva, uključujući 8 aviona , 3 helikoptera, 4 UAV-a i 2 rakete.

Grupa ruskih plaćenika raspoređena na istoku Ukrajine

Plaćenici ruske skupine Wagner raspoređeni su na istoku Ukrajine, objavilo je britansko ministarstvo odbrane, koje ocjenjuje da bi oko 1000 boraca te paravojne skupine moglo biti raspoređeno u zemlji.

“Privatna ruska vojna skupina Wagner raspoređena je na istoku Ukrajine”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

“Mogli bi rasporediti više od hiljadu plaćenika”, dodaje. Grupa Wagner, za koju se smatra da je bliska predsjedniku Vladimiru Putinu, već je djelovala u Maliju, Libiji i Siriji, prenosi France Presse.

“Zbog teških gubitaka i uvelike blokiranog napretka u agresiji (na Ukrajinu) Rusija je vjerovatno bila natjerana da prerazmjesti osoblje Wagnera u Ukrajinu nauštrb operacija u Africi i Siriji”, ocjenjuje London.

Prema jednom zapadnom dužnosniku, ruske snage koncentriraju napore u Ukrajini na Donbas, gdje se suočavaju s “najbolje opremljenim i najbolje obučenim ukrajinskim snagama”. Stoga ih, dodaje izvor, “pokušavaju okružiti separatističke snage uz pomoć ruskih snaga i osoblja grupe Wagner u regiji Luhansk i Donjeck”.

Zelenski: Irpin je oslobođen

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kasno sinoć da ukrajinske trupe ponovno zauzimaju teritoriju oko glavnog grada i potiskuju rusku vojsku. Naši branitelji napreduju u regiji Kijev, vraćajući kontrolu nad ukrajinskim teritorijem”, rekao je.

Pohvalio je i vraćanje Irpina pod kontrolu Ukrajine.

“Irpin je oslobođen. Bravo! Zahvalan sam svima koji su radili na ovom rezultatu. Okupatori su odgurnuti od Irpina. Odgurnuti od Kijeva. Međutim, prerano je govoriti o sigurnosti u ovom dijelu naše regije. Borbe se nastavljaju.”

Zelenski je rekao da ruske trupe i dalje kontroliraju područje sjeverno od Kijeva i da će nastaviti s napadima iako su “stotine i stotine jedinica spaljene i uništene neprijateljske opreme” razasute tim područjem.

Ukrajsnki predsjednik je oštro kritizirao “pasivnu” prirodu nekih sankcija i rekao da svijet ne može čekati da Rusija reagira na njih. Rekao je da bi snažne preventivne sankcije, da su ih svjetske sile usvojile ranije, mogle su spriječiti invaziju.

“Rat širokih razmjera je počeo. Čujemo mnogo najava i upozorenja da će se navodno uvesti strože sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Europi, ako Rusija upotrijebi hemijsko oružje. Jednostavno nemam riječi. Mi, ljudi koji smo živi, ​​moramo čekati. Zar sve što je ruska vojska do sada učinila ne jamči naftni embargo? Zar fosforne bombe to ne jamče? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne jamči?” rekao je Zelenski.

Kaže da se ove sedmice planira obratiti parlamentima nekoliko zemalja kako bi ih pozvao da Ukrajini dostave više oružja.

“Ukrajinci ne bi trebali umrijeti samo zato što netko ne može pronaći dovoljno hrabrosti poslati potrebno oružje.”

“Strah te uvijek čini sudionikom”, rekao je Zelenski.