Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istanbul

Ukrajinski pregovarači stigli u Tursku, zatražit će prekid vatre tokom mirovnih pregovora

20220328_2_52837612_75226287_Web

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je lokalnoj televiziji da, prema uputama predsjednika Volodimira Zelenskog, ukrajinska strana neće pregovarati o ljudima, zemlji i suverenitetu

Ukrajina će zahtijevati prekid vatre i održiv sporazum o tome tokom mirovnih pregovora s Rusijom koji počinju u utorak u Istanbulu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je lokalnoj televiziji da, prema uputama predsjednika Volodimira Zelenskog, ukrajinska strana neće pregovarati o ljudima, zemlji i suverenitetu.

Kuleba je rekao da će tokom razgovora minimalni zahtjev biti rješavanje humanitarnih pitanja, a maksimalan prekid vatre.

Kako je kazao, o sigurnosnim garancijama će se morati odlučivati na referendumu u Ukrajini.

Kuleba je napomenuo da se o pitanju održavanja referenduma neće razgovarati u pregovorima u Istaanbulu i da je to unutrašnje pitanje Ukrajine.

Delegacije Rusije i Ukrajine održaće novu rundu mirovnih pregovora budući da se rat između dviju strana nastavlja više od mjesec dana.

Dvodnevni mirovni pregovori, koji će se održati u predsjedničkom uredu u palati Dolmabahce, počeće u 10.30 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 09:30 po srednjoevropskom.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Od tada je najmanje 1.151 civil ubijen u Ukrajini, a 1.842 ranjena, saopštile su Ujedinjene nacije. Istovremeno, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice više od 3,87 miliona Ukrajinaca je izbjeglo u susjedne države.