Privedeni katalonski ministri: Prijete im kazne od 30 godina zatvora

katalonski ministri

Sud u Španiji je donio odluku o pritvoru bez mogućnosti kaucije za smijenjenog katalonskog potpredsjednika te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije, javlja Anadolu Agency (AA).

U četvrtak je devet bivših članova katalonske vlade saslušano na sudu u Madridu, nakon čega je državno tužilaštvo za njih osam zatražilo pritvor.

Sutkinja Carmen Lamela je prihvatila prijedlog, dopustivši jedino Santiju Vili, bivšem ministru zaduženom za preduzeća, plaćanje kaucije od 50 hiljada eura kako bi izbjegao pritvor.

Vila je podnio ostavku nekoliko sati prije nego što je 27. oktobra izglasana nezavisnost.

Sutkinja je istakla kako su optuženi duže od dvije godine planirali i svjesno radili na izvršenju krivičnog djela, dodajući da, s obzirom na njihove pozicije, lako mogu pobjeći iz Španije.

“Neki su već otišli u druge zemlje, izbjegavajući krivični postupak”, rekla je sutkinja, misleći na smijenjenog predsjednika Carlesa Puigdemonta i četvero ministara koji se nalaze u Belgiji.

Pritvoreni zvaničnici su optuženi za pobunu protiv španske države, neposluh i korištenje novca za organizovanje referenduma i aktivnosti koje nisu u skladu sa španskim ustavom. Prijete im zatvorske kazne od oko 30 godina.

Nakon odluke španskog suda, u sjeveroistočnoj pokrajini su najavljeni masovni protesti.