Privedeni tinejdžer Ahmed: Nakon poruka podrške više me nije strah

Ahmed Mohammed

Tinejdžer Ahmed Mohammed koji je priveden u saveznoj američkoj državi Texas nakon što je njegova profesorica mislila kako je napravio bombu, a ispostavilo se da je to bio sat, za AA je kazao kako ga je bilo strah prilikom privođenja, ali da se tako više ne osjeća jer mu podrška dolazi sa svih strana svijeta.

“Bojao sam se kad su me privodili, ali se više ne bojim jer poruke potpore stižu sa svih strana svijeta. Mislim da su se pripadnici sigurnosnih snaga i škola zapravo mene bojali”, kazao je Mohammed i dodao kako se on samo nada da će se jednog dana rasizmu stati u kraj.

Mohammed je dodao kako je tražio da pozove svoju porodicu u trenutku kada je priveden, međutim to mu nije bilo odobreno.

Mohammed je dodao kako ga je američki predsjednik Barack Obama pozvao u Bijelu kuću i da se planira odazvati ovom pozivu. Ovaj tinejdžer je dodao kako se više ne misli školovati u dosadašnjoj školi već da će se školovati “od kuće”.

“Onima koji vam govore da ne možete uspjeti, uspjehom dokažite da griješite. Ne dopustite da vjera i boja kože budu prepreka tome. Ovo me neće zaustaviti. Sat nije moj prvi izum, a neće biti ni posljednji”, poručio je Mohammed.

Njegov otac Mohammed el Hasan Mohammed kazao je kako je njegov sin veoma uspješan i pametan. Ahmedov otac je dodao kako ovaj mladić svoje vrijeme provodi praveći različite izume.

“Ahmed je sat koji je napravio kod kuće odnio profesorici kako bi se konsultovao s njom. Međutim to je vidjela druga profesorica i željela pogledati sat. Nakon što je Ahmed rekao da će to moći uraditi poslije nastave, poslala ga je u učionicu. U toku časa je došla policija i privela ga. Smiješno je što je sat vremena bilo potrebno da se utvrdi razlika između bombe i sata”, kazao je Mohammed i dodao kako je poliicija nepravilno postupila. Naime, on smatra kako su pripadnici sigurnosnih snaga znali protokol kojim se nalaže da ukoliko se radi o eksplozivnoj napravi škola mora biti evakuisana. Međutim, prema njegovim riječima to se nije desilo jer su znali da se ne radi o bombi već su ga priveli zbog njegovog imena.

On je dodao kako je na njegovog sina u policiji vršen pritisak da prizna kako se radi o bombi.

“Bojao sam se kad su me privodili, ali se više ne bojim jer poruke potpore stižu sa svih strana svijeta. Mislim da su se pripadnici sigurnosnih snaga i škola zapravo mene bojali”, kazao je Mohammed i dodao kako se on samo nada da će se jednog dana rasizmu stati u kraj

Mohammed je kazao kako narednih dana Ahmed nije jeo niti spavao, da je bio uplašen i razočaran. On je kazao kako su čin predsjednika Obame i podrška ljudi iz SAD-a, ali i cijelog svijeta učinile da se ova porodica nakon teškog perioda dobro osjeća.

“Ova priča je utjecala na sve, pogotovo jer se radi o djetetu koje je nepravedno optuženo. Svi smo mi bili djeca, a i velika većina ima svoju djecu. Upravo zbog toga su se svi poistovjetili s Ahmedom”, kazao je Mohammed i poželio kraj islamobiji.

“Želim da Ahmed bude posljednje dijete koje će zbog imena biti smatrano teroristom”, kazao je Mohammed i dodao kako je njegov sin samo želio pomoći ljudima.

Njegov otac je kazao kako je Ahmed sigurno posjetiti američkog predsjednika Obamu, kao i da su ostvarili kontakt s ljudima iz NASA-e. Ahmeda su u posjetu pozvali i predstavnici Ujedinjenih naroda (UN).

Članovi njegove porodice pridružili su se protestima koji su se održali ispred srednje škole MacArthur.

Američki predsjednik na svom Twitter profilu napisao je: “Lijep sat, Ahmede. Želiš li ga donijeti u Bijelu kuću? Trebali bismo potaknuti djecu da više vole nauku. To je ono što čini Ameriku velikom”.

Ahmed je potom pozvan da učestvuje na prijemu u Bijeloj kući narednog mjeseca zajedno sa naučnicima. Mark Zuckerberg, osnivač društvene mreže Facebook je također pohvalio Ahmedov rad uz “poziv” da se pridruži Facebooku.

“Ahmede, ako ikada budeš dolazio u Facebook, volio bih te vidjeti. Nastavi graditi”, napisao je Zuckerberg.

Naučnik NASA-a i inžinjer sonde koja je sletjela na Mjesec Bobak Ferdowsi napisao je: “Hej Ahmed, pozovi me za nekoliko godina. Uvijek nam trebaju pametni, radoznali i kreativni ljudi”.

Tokom razvoja događaja sa Ahmedom, uprava škole odlučila ga je suspendirati na tri dana.