Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privedeno osam osoba koje se dovode u vezu s pokoljem u Istanbulu

napad_ista

Turska policija privela je osmoro ljudi jer su možda povezani sa napadom u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći, prenijeli su danas lokalni mediji.

Za sada nije poznato više detalja o osumnjičenima, piše list “Dejli sabah”.

Policija je u periodu od 26. decembra do 2. januara privela ukupno 147 lica zbog sumnje da su povezana sa terorističkom organizacijom “Islamska država”. Formalno je uhapšeno 25 osoba.

U oružanom napadu u noćnom klubu u Istanbulu ubijeno je 39 ljudi, uključujući 20 stranaca. Napadač je pucao iz automatske puške “kalašnjikov”.

Odgovornost za napad u saopštenju objavljenom na internetu ranije je preuzela “Islamska država”.

Penzionisani policijski kapetan i stručnjak za terorizam Abdullah Agar, analizirajući snimke sigurnosnih kamera, kazao je kako se radi o dobro uvježbanom profesionalcu.

“On puca iz kuka, dok trči. I pogađa svoje mete. Za to vam treba hiljade i hiljade ispaljenih metaka na vježbama. On pri tome hladnokrvno civile. Radi se o kompletnom ubici, koji je odlično uvježban da napravi to što je napravio”, kazao je Agar.

“Obavio je svoj krvavi pohod za samo 5,5 minuta, i za to vrijeme promijenio šest okvirova, što je 180 metaka. Radi se zaista o dobro uvježbanom ubici”, dodao je Agar.