Globus

vanredno stanje

Problemi i u Kirgistanu, predsjednik rasporedio vojsku

09/10/2020

U Kirgistanu se opozicione grupe međusobno sukobljavaju otkad su zauzele vladine zgrade nakon što su poništeni rezultati parlamentarnih izbora

Predsjednik Kirgistana Sooronbai Jeenbekov proglasio je u petak vanredno stanje u glavnom gradu Biškeku i naredio vojnicima da se rasporede, dok su pristalice suparničkih političkih grupa izašle na ulice nakon višednevnih nemira poslije poništenih izbora.

Novinar Reutersa u glavnom gradu čuo je pucnjeve i vidio demonstrante iz suparničkih grupa koji su međusobno bacali kamenice i boce jedni na druge i sukobljavali se. Jedna od grupa razišla se, sprečavajući dalje nasilje, i čini se da nije bilo smrtnih slučajeva.

Jeenbekov ured je saopćio da će vanredno stanje, koje uključuje policijski sat i stroge sigurnosne restrikcije, biti na snazi od 20 sati u petak do 8 sati ujutro 21. oktobra.

U njegovoj naredbi nije rečeno koliko će trupa biti raspoređeno, ali im je naloženo da koriste vojna vozila, postavljaju kontrolne punktove i sprečavaju oružane sukobe.

Ranije je predsjednik rekao da je spreman podnijeti ostavku nakon što bude imenovana nova vlada.

U Kirgistanu se opozicione grupe međusobno sukobljavaju otkad su zauzele vladine zgrade nakon što su poništeni rezultati parlamentarnih izbora.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.