Problemi sa kanalizacijom u Petrovcu

petrovac

Brojni turisti koji planiraju da ljetuju u Crnoj Gori izgleda da će imati velikih problema jer lokalni mediji pišu u da se u more ulivaju fekalije iz kanalizacionih cijevi, a da se smrad svuda osjeća.

Iz petrovačke nevladine organizacije Turistička ambasada upozorili su još u martu da se fekalije i dalje izlivaju u more, a pristaništem širi nesnosan smrad. Predsjednik Žarko Jokanović rekao je tada da zahtevaju da se problem hitno riješi, jer sezona samo što nije počela.

– Kanalizacione instalacije koje su nestručno i neadekvatno postavljene prije pet godina u pristaništu, protekle dvije godine ispuštaju sadržaj u akvatorijum. Nesnosan miris i fekalije po ljetnjim žegama ostavljaju ružnu sliku na jedan bivši dragulj Jadrana, kakav je bio Petrovac – upozorio je Jokanović u pismu upućenom nadležnim.

On je istakao da mještani i gosti svakodnevno osjete i udišu “zadah amonijaka”, od kada su instalacije postavljene.

– Svjedoci smo da se fekalni sadržaj prazni u more u ljetnjim noćima, o čemu smo još ranije upozorili javnost, a mediji pisali. Mještani, turisti, ribari sa nevjericom gledaju problem koji nas guši i truje. Nažalost, čekamo da se nešto samo od sebe riješi. NVO aktivisti su godinama unazad čistili akvatorijum pristana od teško razgradivog otpada. Sada smo u nemogućnosti održavati akvatorijum bez adekvatne zaštite, jer fekalije cure u mandrać, a kada se tank prepuni direktno se u more sadržaj prazni. Jokanović je kazao da se posljednjih dana suočavaju i sa kraterom na samom pristaništu, iz kojeg se širi nesnosan smrad, što “dovoljno govori o aljkavosti nadležnih”.

– Hitno tražimo da se petogodišnji problem riješi, a ne nikako na štetu turizma i građana. Vremena je malo, a nade nimalo. Letnja sezona kreće, a Petrovac umjesto da miriše na borovu šumu i more – osjeća se na amonijak. Pitamo se kakvo je društvo u jednoj ekološkoj državi koje truje sebe i more”…

Da podsjetimo, prošle godine u Herceg Novom bio je problem sa fekalijama, jer je more često nanosilo izmet. Iako se nije mogao vidjeti golim okom (jer su ga talasi i so razbili), osjećao se nesnosan smrad. Mnogi turisti su završili u bolnici na infuziji zbog snažnog virusa koji se manifestovao kroz povraćanje i dijareju.

– Prošle godine sam prošla pakao. Bila sam u Herceg Novom i prvo sam počela da povraćam, pa onda i da imam dijareju. Nisam mogla nikud iz apartmana, tresla me groznica. Morala sam hitno da primim infuziju. Razboljela su se i dječica mog brata, pa smo kolektivno bili bolesni. Trajalo je sve nekoliko dana, ali baš zato nemam namjeru da opet idem tamo i rizikujem takvo mučenje – rekla je za Telegraf Dragana Š. (27), iz Kačareva.