Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje sutkinji Azri Miletić: Insistirala da joj se obećani mito isplati

azra miletic
Foto: I. Kralj

Preslušavanjem tonskih zapisa presretnutih telefonskih razgovora između ključnih svjedoka S1 i S2 i Azre Miletić danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje ovoj sutkinji, kojoj se na teret stavlja da je od optuženih Senada Šabića i Rame Brkića primila mito kako bi ih oslobodila krivnje ili im izrekla minimalnu kaznu u predmetu koji se protiv njih vodio zbog trgovine drogom.

Inače, optuženi Brkić i Šabić obećali su sutkinji Miletić isplatiti 100.000 KM kako bi se ona pobrinula da dobiju što manju kaznu ili čak budu oslobođeni krivnje. Sutkinja je, prema tvrdnjama tužilaštva, pomenuti novac trebala kako bi otplatila svoj stan u Tuzli i žurilo joj se da dobije obećanu nagradu.

Postupajući tužilac u ovom predmetu Džermin Pašić pojasnio je kako Tužilaštvo BiH tonskim zapisima dokazuje da je Azra Miletić vršila pritisak na svjedoke, tada njene saradnike, da joj se konačno isplati novac koji joj je obećan.

Posrednik između sutkinje i optuženih Brkića i Šabića bio je njen poznanik, a svjedok S2 u ovom sudskom postupku. Iz presretnutnih razgovora koje je danas u sudnici prezentirao svjedok Aldin Mustafić, istražitelj SIPA-e, proizlazi da je S1 izbjegavao kontakt sa Miletić iako ga je uporno nastojala kontaktirati kako bi vidjela šta je sa njihovim “dogovorom”.

S druge strane, S1 je kontaktirao Senada Šabića kako bi mu tražio novac koji zahtijeva sutkinja i kako bi mu rekao da ona vrši pritisak na njega. Šabić je izbjegao konkretan odgovor kazavši mu kako će mu se javiti, svjestan činjenice da je pod istragom.

Miletić je i dalje nastojala kontaktirati S1, a pošto joj se nije javljao posala mu je i SMS.
– “Ti bogami ko da si otišao na medeni mjesec”, stajalo je u poruci – naveli su istražitelji.

Nakon čitavog niza neostvarnih poziva Miletić prema S1, na koncu joj se javio i pojasnio joj kako je bolestan te da ima upalu pluća. Miletić je od njega tražila da se sretnu što joj je i on obećao nakon što ozdravi.

– Trebali bi se vidjeti jer imam rokove koje moram ispoštovati i moram znati na čemu sam. Da li je sve uredu? – pitala je S1 Miletić, a on joj je odgovorio potvrdno.

Nadalje je sutkinji kazao kako treba telefonom pozvati svjedoka S2 da se vide na kafi te da će joj se tada pojasniti kako stvari stoje.

Miletić je tako kontaktirala S2 i dogovarala sastanak, ali do njega nije odmah došlo. U međuvremenu nastavila je pozivati S1 s vremena na vrijeme ali bez uspjeha. Ona je potom otišla na kafu kod S2, ali konkretne odgovore na svoja pitanja ponovo nije dobila. Tako su prisluškivanjem telefona sutkinje istražitelji ponovo zabilježili nove pozive prema S1. I dalje bez odgovora.

Shvativši da je izbjegava te da S2 stalno govori da je na putu i u obavezama te da će se javiti kada “sve završi”, sutkinja Miletić je ponovo pozvala S2 i veoma otvoreno rekla kako joj se sve oteglo i kako joj je samo bitno da zna da li je to završeno ili nije, može li se na to osloniti ili ne.

No, konkretan odgovor nije dobila. Miletić je i dalje nastavila sa upornim pozivima prema S1, a nakon što odgovora i dalje nije bilo, ponovo je pozvala S2.

– Ne javlja mi se on, ne mogu da ga dobijem. Da li on to bježi od mene? On je bio taj koji je rekao da će mi se naći, niko ga nije vukao za rukav ni tražio da uradi nešto ako to nije u stanju. Ovakvo neodgovorno ponašanje je strašno, mjesec dana me vuče za nos, moram da ga zovem sa drugih brojeva. Lažete me i petljate, izgubila sam dragocjeno vrijeme, mogla sam nešto drugo poduzeti. Sad ispade da ja lažem ljude i ne ispunjavam obaveze. Nije mi trebao govoriti da je sve ok, ako nije u stanju to uraditi – kazala je Miletić u žustrom govoru svjedoku S2 dok je ovaj svjedok nastojao da opravda ponašanje S1.

Nakon ovog razgovora Miletić je S1 poslala poruku “sram te bilo, ovako nešto da meni prirediš. Obećavaš stvari koje nisi u stanju ispuniti. Praviš kretena od mene… prijateljica”.

Ubrzo potom Miletić je saznala da je pod posebnim istražnim radnjama pa je zbog toga i pozvala telefonom advokata Vladu Adamovića te sa njim dogovorila sastanak.

Pripadnici SIPA-e su zabilježili kamerom kako je tom prilikom Miletić izašla iz zgrade u kojoj stanuje S2 te otišla sa advokatom.