Procurila jedna od najmračnijih tajni vojske SAD u Afganistanu

afganistan djecaci

Nekoliko američkih vojnika je svjedočilo da su tokom okupacije Afganistana 2001. godine prisustvovali sceni zlostavljanja maloljetnog dječaka, ali da su dobili striktnu naredbu svoje komande da se ne bave “sporednim stvarima”.

Kapetan Dan Quinn je rekao da je ušao u sukob sa jednim čovjekom, komandantom afganistanske policije, koji je seksualno zlostavljao dječaka, javlja CNN.

– Udario sam ga nekoliko puta i bacio ga na zemlju. Željeli smo da dobro zapamti da takve stvari nikada ne bi ponovio – rekao je Quinn.

Nismo mogli da zaustavimo ta lokalna silovanja jer je naša vlada finansirala pripadnike milicije koja je ta zlodjela i činila. Nismo smjeli da “podrivamo njihov autoritet”. To je bilo najteže izvršenje naređenja u mom životu

Američkom kapetanu pridružio se i poručnik Charles Martland, koji je zajedno sa njim pretukao komandanta afganistanske policije, koju su sversdno pomagale SAD.

Njih dvojica su dobili ekspresnu opomenu iz Washingtona da se ne miješaju u te stvari, te da je to problem Afganistana.

Naime, njih dvojica su prekinuli ritual koji se u Afganistan zove “bacha bazi”, što u slobodnom prevodu znači “igra sa dječacima”. U tom ritualu stariji muškarci seksualno iskorištavaju mlade dječake.

– Nismo mogli da zaustavimo ta lokalna silovanja jer je naša vlada finansirala pripadnike milicije koja je ta zlodjela i činila. Nismo smjeli da “podrivamo njihov autoritet”. To je bilo najteže izvršenje naređenja u mom životu – izjavio je Martland.

Pentagon je, sa druge strane, odbio da prizna da je američkim vojnicima izdata takva naredba.

– Nikada nismo odobravali takvu praksu, niti naređivali vojnicima da stoje sa strane. Mi se strogo zalažemo za poštovanje ljudskih prava – izjavio je portparol kapetan Jeff Davis.