Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija

Procurile fotografije premijera Johnsona, za vrijeme strogog lockdowna organizirao zabavu

Johnson_vino_lockdown

Za stolom su sjedili premijer, njegova tadašnja zaručnica Carrie Symonds i još dvoje ljudi, ispred sebe su imali boce vina i platu sa sirom

U medijima se pojavila fotografija na kojoj se vidi britanski premijer Boris Johnson kako tokom prvog lockdowna prošle godine pije vino s osobljem Downing Streeta.

The Guardian je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako 15. maja prošle godine Johnson sjedi na otvorenome s društvom u vrtu Downing Streeta, koji je ujedno i premijerova rezidencija.

Za stolom su sjedili premijer, njegova tadašnja zaručnica Carrie Symonds i još dvoje ljudi, ispred sebe su imali boce vina i platu sa sirom.

Blizu njih, za drugim stolom, sjedila su četiri druga člana osoblja. Devetero njih se okupilo oko stola na travi, dok je još dvoje sjedilo u blizini.

Prema pravilima društvenog distanciranja koja su u to vrijeme vrijedila u Velikoj Britaniji, druženje između kućanstava bilo je ograničeno na dvije osobe, koje su se mogle sastajati samo na otvorenom i na udaljenosti od najmanje dva metra. Poslovni sastanci su se, prema smjernicama, smjeli održavati samo ako je to ,,apsolutno neophodno”.

Tadašnji zamjenik premijera, Dominic Raab, rekao je da fotografija prikazuje poslovni sastanak na kojem su se sudionici pridržavali tadašnjih mjera ograničenja.

– Rezidencija u Downing Streetu često u ljetnim mjesecima koristi taj vrt za rad – objasnio je Raab.

Dodao je da ne smatra kako se to može ,,klasificirati kao zabava”.

– Ne mislim da je to bila zabava. Radi se o ljudima u odijelima koji su se našli nakon sastanaka. Ovom prilikom radilo se o sastanku osoblja nakon konferencije za novinare – kazao je Raab i dodao da je Downing Street premijerov dom i radno mjesto, kao i da njegova supruga također tu živi i koristi vrt.

Johnson se nedavno našao na udaru kritika zbog toga što je njegovo osoblje organiziralo zabavu prošlog Božića kad je zemlja bila u lockdownu.