Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

HKD Napredak: Likovno Annale, najljepši pogled kulture i umjetnosti

211220_Hiba

Predsjednica Udruge Hiba Mustafić istaknula je značaj tradicije izložbe Annale, koja se već 29. godinu zaredom održava u Sarajevu i naredne godine ima jubilej što će biti prigodno obilježeno i u okviru napretkovog jubileja i to 120 godina od utemeljenja Društva

U Maloj galeriji Sv. Ante na Bistriku u Sarajevu izloženo je 47 sjajnih djela, 47 autora, umjetnika i članova Udruge likovnih umjetnika ‘Napredak’, predvođenih predsjednicom i umjetnicom Hibom Mustafić, a publici su predstavljena u različitim tehnikama i formatima. Udruga je od ove godine bogatija i za još četiri članice, čiji su radovi također izloženi.

Božićna izložba Annale je tradicionalni projekt kojim Udruga likovnih umjetnika HKD ‘Napredak’ iz Sarajeva obilježava veliki kršćanski blagdan Božić, a ta izložba kontinuirano se održava već 29 godina.

Izložbu je moderirao dopredsjednik Udruge Miroslav Pilj i naglasio da vrijeme ‘u kojem živimo i u kojem stvaramo neodoljivo čak i imperativno predstavlja zahtjeve za okupljanjima takve vrste, koja humanizmom svojih sadržaja, svojom otvorenošću, plemenitim namjerama i duhom uzajamnog razumijevanja i prijateljstva, kao i ljubavi prema likovnom stvaralaštvu, otvaraju nove nade i nove vidike’.

– Zato je svaka od ovih Napretkovih likovnih izložbi, nešto više od same likovne smotre. Svako je djelo, svaki uradak osim likovnog iskaza i priznanje svakom stvaraocu ponaosob da stvara i djeluje zajedno s drugima, s prijateljima po ljubavi za plemenito i lijepo kao jedinim kriterijem – istaknuo je.

Pozdravio je i visoke zvanice, među kojima je bio ministar kulture i sporta sarajevske županije Samir Avdić, gvardijan Crkve sv. Ante fra Stipan Radić, te počasni predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić.

Gvardijanu Crkve sv. Ante fra Stipanu Radiću čast je i zadovoljstvo što je upravo Mala galerija Crkve Svetog Ante domaćin takve izložbe, a za tu suradnju ističe da traje već godinama. On je imao samo riječi hvale kako za Udrugu, umjetnike, tako osobito i za predsjednicu Udruge Hibu Mustafić, za koju je rekao da bez nje ovo sve ne bi izgledalo kako izgleda.

– Izložbu je otvorio ministar kulture i sporta sarajevske županije Samir Avdić i pohvalio rad Udruge i ‘Napretka’, te nazočnima koji slave poželio sretne nadolazeće blagdane – navodi se.

Predsjednica Udruge Hiba Mustafić istaknula je značaj tradicije izložbe Annale, koja se već 29. godinu zaredom održava u Sarajevu i naredne godine ima jubilej što će biti prigodno obilježeno i u okviru napretkovog jubileja i to 120 godina od utemeljenja Društva.

Mustafić je zahvalila Središnjoj upravi Hrvatskog kulturnog društva Napredak za potporu Udruzi posebno za postavku te izložbe, kao i i gvardijanu fra Radiću.

Predsjednica je posebno pozdravila fra Pericu Petra Vidića, koji je također izložio jedno svoje djelo i tokom bogatog djelovanja i rada puno učinio kako za Udrugu, tako i za Crkvu i Galeriju Sv. Ante. Často joj je, kako je kazala, što je upravo on jedan od umjetnika izlagača, nakon dugo vremena.

– Likovno Božićno Annale svake godine okuplja veliki broj umjetnika, obuhvata djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulptura, grafika i privlači pažnju brojnih posjetitelja što je svrstava u red jedne od najposjećenijih izložbi u Sarajevu. To je i ovoga puta bilo tako. Izložba nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti u pristupu likovnom stvaranju, odabiru teme, tehnike i motiva što predstavlja jednu od vrijednosti te likovne izložbe. Za Annale ULU HKD Napredak može se reći da je magija boja, koja slavi rođenje samo lijepih stvari i novih početaka, čistih, iskrenih i blistavih, prozor je kroz koji se svijet može posmatrati ljepšim i boljim pogledom, pogledom kulture i umjetnosti – ističe HKD Napredak.