Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesor heroj spašavao djecu iz zapaljenog autobusa, kćerku i sina nije uspio

Gyorgy

Mađarski Index danas donosi priču o profesoru heroju koji je iz zapaljenog autobusa spašavao učenike. Cijeli svijet o Vighu Gyorgyu, profesoru tjelesnog piše kao o heroju koji je ulazio u autobus i svaki put mogao poginuti, da bi spasio što više djece, a u isto je vrijeme izgubio i sina i kćerku koji su također bili u autobusu, prenosi Patria.

Smrt sina potvrdio je jutros generalni konzul Mađarske u Milanu. Posljednji pozdrav mladom Balaszu na svojoj su Facebook stranici objavili iz njegovog hokejaškog kluba.

“Tužnog srca se pozdravljamo od našeg igrača Balasza. Uvijek ćemo te nositi u našim sjećanjima. Počivao u miru”, napisali su između ostalog na stranici.

Erika Vigh, profesorova supruga, koja je preživjela nesreću, u razgovoru za Corriere dela Sera je rekla kako su njen suprug i kćerka, 18-godišnja Laura, sjedili jedno pored drugoga u vrijeme požara.

“Kada se autobus zabio u zid kćerka je iskliznula sa sjedišta. Gyorgy ju je pokušao izvući ali ga je tada udar odbacio pet metara dalje od nje i već je bilo prekasno, nije uspio. Vidio je samo vatru, ništa drugo. Osjeća se krivim i ne može sebi oprostiti što je nije spasio”, rekla je Erika koja tada još nije znala da je preminuo i njihov sin Balazs pa je novinarima rekla: “Barem je Balazs među preživjelima, teško je povrijeđen, ali živ”. Nažalost, kako se čini iz napisa u mađarskim medijima i on je preminuo.

Gyorgy Vight također je u teškom stanju, i dosta opečen.

U petak navečer u italijanskoj Veroni došlo je do strašne nesreće u kojoj je poginulo 16 osoba, većinom učenika u dobi između 14 i 18 godina. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare je rekao kako su tinejdžeri pohađali jednu srednju školu u Budimpešti. Vraćali su se iz skijaškog kampa u Francuskoj. U autobusu je u trenutku nesreće bilo 36-učenika, nekoliko bivših učenika, troje profesora i nekoliko članova porodica profesora.

Do nesreće je došlo kod izlaza s autoceste kod Verone kada se autobus zabio u zid te zapalio.