Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud im pokušao oduzeti djecu

Profesor koji je pratio porodicu s Paga slutio je katastrofu

pag porodica ocuh

Sud u Pagu je, prema neslužbenim informacijama, u dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio jer su se u postupak uključili advokati na strani roditelja koji su uspjeli postupak zaustaviti

Otac (54) s Paga koji je pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece u septembru 2017. godine nepravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, porodice i djece, te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece.

Presuda je u novembru 2017. postala pravomoćna što znači da je u trenutku kada je bacio djecu s prvog sprata Josip Rođak bio pod uslovnom osudom.

U jesen 2013. Općinski sud u Pagu je pokrenuo postupak za oduzimanje sve djece roditeljima, najstarije kćeri iz majčina prvog braka, te dvije djevojčice iz njihove zajedničke veze. Prijedlog za oduzimanjem djece pokrenuo je Centar za socijalnu skrb u Zadru na temelju rezultata nadzora koji je provodio jedan profesor iz Zadra. Prateći porodicu, on je zaključio da su se ispunili svi uvjeti da djeca budu izuzeta iz porodice. Međutim, izdvajanje se nije dogodilo, piše Slobodna Dalmacija.

Sud u Pagu je, prema neslužbenim informacijama, u dva navrata pokušao provesti izuzimanje, ali nije uspio jer su se u postupak uključili advokati na strani roditelja koji su uspjeli postupak zaustaviti.

Najstarija kći iz prvog majčina braka tom je prilikom htjela otići iz porodice, ali nije uspjela. Ostala je živjeti s majkom, očuhom i polusestrama sve do oktobra 2014., kada je na njezin prijedlog, nakon još jednog incidenta s roditeljima, zauvijek napustila dom.

U vrijeme kada je paški sud roditeljima pokušao oduzeti djecu porodica je živjela u naselju kamp-kućica u kampu Šimuni na Pagu, gdje je otac radio kao čuvar. Uvjeti stanovanja za peteročlanu porodi u bili su vrlo loši, a odnos između najstarije kćeri, očuha i majke dodatno se pogoršavao njezinim ulaskom u tinejdžerske godine.