Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

erupcija vulkana

Proglašen najveći stepen uzbune: Otok u dimu i pepelu, evakuisano na stotine ljudi

Foto: X

Stijene i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuisana i obližnja bolnica

Vulkan Ruang na indonezijskom otoku Sulawesi ponovno je eruptirao u utorak, nakon erupcije zbog koje su prije nekoliko dana evakuirane stotine ljudi, a aerodrom zatvoren.

Centar za vulkanologiju i ublažavanje posljedica geoloških opasnosti Indonezije (PVMBG) objavio je najveću razinu uzbune nakon jutrošnje erupcije te pozvao ljude da se ne približavaju vulkanu, prema mrežnim stranicama Centra.

Zastrašujući prizori erupcije

Na otoku Ruang u pokrajini Sjeverni Sulawesi živi više od 800 stanovnika, od kojih je većina evakuisana zbog erupcije početkom mjeseca. Nije odmah bilo poznato koliko ih je evakuisano u utorak, prenosi Reuters.

Državna agencija za ublažavanje posljedica katastrofe nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Snimke na društvenim mrežama u utorak, koje Reuters nije mogao odmah potvrditi kao vjerodostojne, prikazuju kako se lava slijeva niz vulkan koji se nalazi stotinjak kilometara od Manadoa, glavnoga grada pokrajine Sulawesi.

Vlasti zadužene za promet privremeno su zatvorile aerodrom u Manadou nakon erupcije ranije ovog mjeseca. Stijene i pepeo koji su šikljali iz vulkana oštetili su kuće te je zbog opasnosti evakuisana i obližnja bolnica.

Zvaničnici su prošle sedmice razinu uzbune smanjili na 3, no ponovno je povisili na razinu 4 u utorak.

Indonezija se nalazi u takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu, području visoke seizmičke aktivnosti, na kojemu se sastaje nekoliko tektonskih ploča.