Kanadska pokrajina Ontario

Proglašeno vanredno stanje: Kamiondžije blokirale ključni most, tvornice zatvorene

kamioni

Ford je rekao da privreda gubi stotine miliona dolara dnevno jer su demonstranti blokirali most Ambassador između Windsora u Ontariju i Detroita u Michiganu u Sjedinjenim Američkim Državama

Kanadska pokrajina Ontario proglasila je vanredno stanje, a policija će dobiti više ovlaštenja da bi mogli ukloniti demonstrante s mosta Ambassador i odblokirati grad Ottawu, rekao je u petak premijer Ontarija Doug Ford, javlja Anadolu Agency (AA).

Ford je rekao da privreda gubi stotine miliona dolara dnevno jer su demonstranti blokirali most Ambassador između Windsora u Ontariju i Detroita u Michiganu u Sjedinjenim Američkim Državama. To je glavna arterija koja prenosi oko 750 miliona kanadskih dolara (591 milion američkih dolara) u trgovini dnevno između dvije zemlje.

Zatvaranje najprometnijeg međunarodnog kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi, vitalnog puta opskrbe za proizvođače automobila u Detroitu, zaustavilo je dio proizvodnje, piše Guardian.

“Blokada mosta i glavnog grada Ottawe koji se nalazi u Ontariju uzrokuje haos i ako se demonstranti ne raziđu, biće posljedica”, rekao je Ford i dodao da će kazne biti stroge.

Demonstrantima koji ne odu, prema njegovim riječima, prijete kazne do 100.000 dolara i godinu zatvora.

“Ovo više nisu mirne demonstracije”, rekao je premijer i dodao da je situacija “apsolutno bez presedana”.

Ford je rekao da će biti održana sjednica vlade da bi pripremili novi zakon koji će policiji dati više ovlaštenja za uklanjanje demonstranata i blokada.

“U kritičnoj smo situaciji”, rekao je premijer i dodao da će demonstrante skloniti što brže mogu.

Ono što je započelo kao protest kamiondžija u Ottawi protiv obavezne vakcinacije privuklo je i druge demonstrante, od kojih su neki iz krajnje desnih organizacija. Protesti su se proširili po cijeloj zemlji. Jedan od zahtjeva je ukidanje svih mjera koji se tiču ​​COVID-19.

Ottawa je skoro dvije sedmice u stanju “opsade”, jer su demonstranti i vozila blokirali centar grada.