Ruanda

Pronađene dvije velike masovne grobnice, datiraju iz 1994. godine

ruanda

Masengo Rutayisire, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida IBUKA, u obraćanju novinarima kazao je da su otkrivene dvije masovne grobnice u dvorištu kuće jednog od bivših članova militantne grupe Interahamwe, koja je igrala vodeću ulogu u izvršenju genocida

U Kigaliju, glavnom gradu Ruande, pronađene su dvije masovne grobnice koje datiraju iz vremena genocida izvršenog 1994. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Masengo Rutayisire, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida IBUKA, u obraćanju novinarima kazao je da su otkrivene dvije masovne grobnice u dvorištu kuće jednog od bivših članova militantne grupe Interahamwe, koja je igrala vodeću ulogu u izvršenju genocida.

Istakao je da su dosad iz tih masovnih grobnica iskopani posmrtni ostaci više od 100 ljudi. Dodao je kako postoji mogućnost da su žrtve ubijene samo nekoliko metara od kuće.

Genocid u Ruandi označava masovna ubistva stotina hiljada pripadnika manjinskog naroda Tutsi, kao i pripadnika naroda Hutu koji su se suprotstavljali ovim postupcima njihovih sunarodnjaka ekstremista. Zločin su počinile dvije ekstremističke organizacije naroda Hutu, Interahamwe i Impuzamugambi.

Odvijao se između 6. aprila i sredine jula 1994. godine, a prema nekim procjenama, u genocidu je ubijeno oko 800.000 ljudi.