pandemija divlja u Vorarlbergu

Propao Kurzov plan o “normalnom ljetu”?! Pokusni teritorij je novo žarište korone u Austriji

lustenau (1)

Da stvar bude gora, nadležni predviđaju još veće pogoršanje situacije u Vorarlbergu, najzapadnijoj austrijskoj saveznoj državi, čiji je glavni grad Bregenz

Savezna država Vorarlberg je novo austrijsko žarište korone. Radi se o državi koja je do prije nepunih mjesec dana bila primjer borbe korona, i koju su tada austrijske vlasti odlučile iskoristiti kao “pokusni teritorij” postepenog otvaranja i vraćanja života u normalu. No, vrlo brzo nakon otvaranja, stvari su krenule nizbro. Jedina austrijska savezna država u kojoj je restoranima dozvoljen rad ako imaju bašte, imala je daleko najveći broj infekcija u posljednjih sedam dana, a loš trend se i dalje povećava.

U svim ostalim dijelovima Austrije, izuzev Štajerske, broj novih infekcija se smanjuje iz dana u dan.

Podsjećamo, 1. marta je kancelar Sebastian Kurz optimistično je najavio otvaranje Vorlarberga i krajnji cilj “normalno ljeto”.

Polovinom istog mjeseca najzapadnija austrijska država počela je s otvaranjem, u područja sporta, kulture i gastronomije. No, nije prošlo ni mjesec dana od otvaranja, stvari su se drastično promjenile.

Da stvar bude gora, nadležni predviđaju još veće pogoršanje situacije u Vorarlbergu, najzapadnijoj austrijskoj saveznoj državi, čiji je glavni grad Bregenz.

Do 5. maja očekuje se porast sedmodnevne incidence s trenutne od oko 250, na 285 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

“Općenito se može konstatovati da je u saveznim državama Gradišće, Donja Austrija i Beč zabilježen jasan pad broja slučajeva u posljednje četiri sedmice, dok je u preostalim saveznim državama, s izuzetkom regije Vorarlberg, došlo do relativno stabilne situacije kada je broj novozaraženih u pitanju. Daljnji porast novozaraženih očekuje se u Vorarlbergu”, prenosi Kleine Zeitung prognoze nadležnih u Austriji.