Globus

Likvidacija premijera Srbije

Prošlo je 16 godina od ubistva Zorana Đinđića: Koje naručio atentat?

12/03/2019

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, još nije otkrivena

U Beogradu će danas biti obilježeno 16 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke /DS/ Zorana Đinđića.

Po tradiciji, porodica i rukovodstvo DS-a, kao i prijatelji i poštovaoci, danas će položiti vijence i cvijeće na Đinđićev grob.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade, položiće vijenac u 10.00 sati u dvorištu zgrade Vlade Srbije na mjestu atentata na Đinđića. U čast Đinđiću biti organizovana i niz drugih manifestacija.

Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, poznate kao “crvene beretke” Milorad Ulemek – Legije, a na istu kaznu i Zvezdan Jovanović, izvršilac ubistva i Ulemekov zamjenik.

Politička pozadina ubistva Đinđića, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, još nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska Demokratske opozicije Srbije, a Vlada koju je predvodio bila je izabrana 25. januara 2001. godine.

Za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korjenitih ekonomskih i socijalnih reformi, a uspostavljene su veze sa zapadnim državama, čiji lideri su ga izuzetno poštovali.

Bio je jedan od osnivača DS-a u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS-a.

Đinđić je bio i prvi, poslije 1945. godine, nekomunistički gradonačelnik Beograda.

Na tu funkciju izabran je u februaru 1997. godine kao kandidat koalicije “Zajedno”, a smijenjen je sedam mjeseci kasnije, na zahtjev koalicionog partnera Srpskog pokreta obnove.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.