Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prošlo je šest godina od Breivikovog krvavog pira (VIDEO)

breivik

U Norveškoj je danas obilježeno šest godina od bombaškog i oružanog napada tokom kojih je ekstremista krajnje desnice Anders Breivik ubio 77 osoba.

Komemoracije su počele u sjedištu Vlade u Oslu, gdje je premijerka Erna Solberg rekla da će “22. jul za Norvežane uvijek biti datum povezan sa strahom, očajem i tugom”.

“Tog dana su i naše vrijednosti bile na probi. Ovo je dan kada se podsjećamo šta branimo i za šta se borimo – povjerenje, otvorenost, raznolikost”, rekla je Solberg.

Breivik je u augustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora za bombaški i oružani napad u Oslu i potom na omladinski kamp Laburističke partije na ostrvu Utoja nedaleko od Osla.

Kasnije tokom dana, članovi omladinskog krila Laburističke partije okupili su se kako bi se sjetili ubijenih na ostrvu Utoya. Vijenci su položeni na obje lokacije gdje su pročitana i imena ubijenih.

Među prisutnima su bili lider Laburista Jonas Gahr Store i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je bio na funkciji premijera u vrijeme napada.