Tokom Trumpove inauguracije u Washingtonu protesti uz nasilje na ulicama

washington – protesti

Aktivisti koji su protestirali na ulicama Washingtona protiv preuzimanja predsjedničke funkcije od Donalda Trumpa, razbijali su prodavnice i prozore automobila i sukobili se sa specijalnom policijom za razbijanje demonstracija koja je odgovorila suzavcem i šok bombama, prenosi Reuters.

Oko 500 ljudi, od kojih su neki nosili maske i marame preko lica, marširali su kroz centar grada, i razbijali prozore okolnih poslovnih zgrada, među njima i poslovnice ‘Bank of America’, McDonald's restorana i Starbucks kafića, sveopćepoznatih simbola američkog kapitalističkog sistema.

Demostranti su skandirali protiv Trumpa uz parole “Rasisti ponovo treba da se boje”, što je igra riječi na poznati slogan iz Trumpove predsjedničke kampanje “Ameriku ponovo učiniti velikom”.

Aktivisti su demolirali nekoliko automobila i bacali kante za smeće i kutije za prodaju novina na ulice prije nego što ih je u velikoj mjeri rastjerala policija, oko 90 minuta prije nego što je Trump položio zakletvu na Capitol Hillu.

-Poruka koju želim poslati je da Trump ne predstavlja ovu zemlju. On predstavlja interese velikih korporacija – rekla je Jessica Reznicek, 35-godišnja aktivistkinja katoličke pomoći iz Des Moinesa, savezna država Iowa, koja je učestvovala u protestima, ali ne i nasilju na ulicama.