Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti i večeras u Crnoj Gori: Povrijeđena četiri policajca u Zeti

New Project (14)

Okupljeni su pjevali “Policijo braćo mila, ne slušajte više Mila”, javljaju podgoričke Vijesti

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici trenutno je mirno. Okupljeni demonstranti, koji i večeras protestvuju protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, se nalaze na platou i samom ulazu u hram, dok se policija nalazi na trotoaru.

Okupljeni su pjevali “Policijo braćo mila, ne slušajte više Mila”, javljaju podgoričke Vijesti.

Policija je prethodno građane koji su protestovala ulicama Podgorice satjerala ispred Hrama. Tada je i došlo do kontakta građana i policije.

Prethodno policija je okupljenima dala rok od pet minuta da se raziđu, što su oni odbili.

Pripadnici policije blokirali su put demonstrantima i kod zgrade Višeg državnog tužilaštva. Policija je upozorila okupljenje da imaju pet minuta da se raziđu, inače će biti primorani da upotrijebe sredstva prinude, nakon čega su se okupljeni u koloni krenuli vraćati do hrama Hristovog vaskrsenja.

I na ulicama Zete policija zavodi red. Okupljeni građani, nezadovoljni usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, blokirali su večeras put u Zeti i kamenovali policiju, povrijedivši tom prilikom policajca Dalibora Živkovića i troje njegovih kolega.

Incident se dogodio kada su građani od kružnog prema Aerodromu namjerno posjekli bor i zapriječili put, zbog čega je morala da interveniše policija.

U Nikšiću je također došlo do sukoba građana i policije.

Kako saznaje Portal RTCG, blokiran je i kružni tok u Spužu.

“U Spužu je nakon kraće blokade saobraćaja, uspostavljeno redovno odvijanje. Identifikovan organizator ovog javnog okupljanja prema kome se preduzimaju procesne radnje prema nadležnom Sudu”, saopštila je Uprava policije.

Protesti od petka

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je u petak u Skupštini Crne Gore, a u petak ga je potpisao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Zakon je usvojen u četvrtak kasno navečer nakon pokušaja zastupnika oporbenog Demokratskog fronta da fizički zaustave glasanje u parlamentu.

Zbog incidenta su privedene 22 osobe, a čelnici DF-a u petak su pušteni iz pritvora.

Tražili su da Milo Đukanović ne potpiše ukaz o proglašenju zakona.

SPC je protiv rješenja u zakonu kojim je predviđeno podržavljenje crkvene imovine za koju crkve nemaju dokaz o vlasništvu do 1918. godine, odnosno ukidanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Crne Gore i njezinog pridruženja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, podsjeća Beta.

Episkopsko vijeće SPC poziva na proteste

Episkopsko vijeće Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori pozvalo je crnogorske vlasti da što prije otvore dijalog s tom crkvom u vezi primjene novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, usvojenog uz incidente i tenzije.

“Pozivamo nosioce vlasti da skupe snage i u najkraćem roku otvore istinski dijalog da se popravi šta se popraviti može, pre nego što eventualna primena ovog zakona postane izvor za ozbiljne društvene deobe sa nesagledivim posledicama. Samo bi dogovor bio istinska pobeda Crne Gore i svih njenih građana”, priopćilo je Episkopsko vijeće SPC-a, kako prenosi agencija Beta.

Srpska pravoslavna crkva poziva vjernike da se i dalje okupljaju i prosvjeduju zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.