Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premiership

Prije tri godine igrao pred 91 gledateljem, u nedjelju zadivio na Anfieldu

kilman

Prvi u istoriji koji je nastupao za englesku selekciju futsala i igrao u Premier ligi

Liverpool je vezao 50. utakmicu bez poraza na Anfieldu. Lider Premiershipa svladao je Wolverhampton 1:0 u 20. kolu i ponovo povećao prednost nad Leicesterom na 13 bodova, uz utakmicu manje.

I dok će većina slaviti ovaj impresivan rekord, kojeg su se Redsi dočepali golom Sadija Manea, u sjeni će ostati partija mladog defanzivca Wolvesa.

Max Kilman ima 22 godine i odigrao je tek svoju drugu cijelu premierligašku utakmicu. I briljirao je.

Četiri puta spasio je svoju ekipu, imao je jedan blok i presijecanje lopte. Četiri puta oduzeo je loptu suparniku i ni jednom nije dopustio da ga Liverpoolovi igrači predriblaju.

Kilman je defenzivno bio briljantan. Osvojio je svih pet duela na tlu i četiri od šest u zraku, odnosno 9/11 ukupno. Ovaj 22-godišnjak stigao je u Wolvese ljetos iz Maidenhead Uniteda, engleskog petoligaša.

Prvi u istoriji koji je nastupao za englesku selekciju futsala i igrao u Premier ligi.

Njegova priča začinjena je detaljem koji ga razlikuje od drugih.

Prije tri godine Kilman je bio kapiten engleske futsal reprezentacije, a istovremeno je nastupao i za svoju ekipu u petom razredu engleskog nogometa.

Kada je u maju ove godine debitovao za Wolvese, postao je prvi igrač u istoriji koji je nastupao za englesku selekciju futsala i za neki premierligaški klub.

“Da nije bilo futsala i iskustva koje sam sakupio tamo, ne bih ovako brzo napredovao u ozbiljnom nogometu”, kazao je Kilman u intervjuu za Guardian.

BBC-jev reporter Simon Stone prisjetio se da je Kilmana gledao u januaru prije nešto manje od tri godine na utakmici protiv Chalfont St. Petera, pred 91 gledateljem.

Večeras je, pred više od 50.000 ljudi (tačno 53.326 ljudi), pokazao da mu je mjesto s najboljima, te da je spreman za najveće pozornice evropskog nogometa.