Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protesti protiv Aleksandra Vučića ispred Skupštine Srbije

protesti_vucic_beograd1

Ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu održava se protest nekoliko stotina građana, uglavnom mladih, koji su nezadovoljni izbornim rezultatima, javlja Al Jazeera Balkans.

Protest je organiziran posredstvom Facebook-grupe “Protest protiv diktature”. Poručili su da sve dok se ne proglase službeni rezultati postoji šansa za drugi krug te da ništa nije završeno.

Okupljeni su blokirali saobraćaj ispred zgrade Narodne skupštine. Skandiraju: “Vučiću, lopove”, “Krađa”, “Gotov je”, “Nećemo te, Vučiću”, “Ostavke”… Na skupu nema stranačkih obilježja ni bilo kakvih transparenata, prenosi Beta.

Čuju se pištaljke, a tokom protesta, koji je počeo oko 18 sati, nije bilo zvaničnih obraćanja niti je među okupljenima moguće pronaći organizatora.

Na Facebooku je jučer objavljen poziv #Delite_dalje za današnji protest uz objašnjenje da neće biti ekipe koja će voditi okupljanje.

“Ako dođe ozvučenje, super; ako ne, zašto nam treba? Sutra počinje prva bitka u ratu za bolju budućnost. Dođite i podržite svoje mišljenje. Vreme je da iskoristimo internet za ono što ne možemo ništa drugo u ovoj državi, a to je organizacija slobodnog glasa i realan osećaj da možemo nešto da promenimo”, navodi se u pozivu.

Protesti u Novom Sadu

Nekoliko stotina Novosađana okupilo se danas popodne na protestu “Vojvodina protiv diktature”, gdje su iskazali nezadovoljstvo, kako kažu, najviše zbog činjenice da polovina njihovih sugrađana nije izašla na izbore.

Protest su organizirali posredstvom društvenih mreža, a najveći dio okupljenih činili su mladi, koji kažu da ne žele ići iz zemlje zbog izbornih rezultata već pripremiti teren za buđenje ljudi na sljedećim izborima.

Prema posljednjim podacima, koje je objavila Republička izborna komisija, nakon obrađenih 92 posto biračkih mjesta Vučić je na predsjedničkim izborima u Srbiji osvojio 1.845.736 glasova, odnosno 55,1 posto.