Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborne neregularnosti

Protesti u Beogradu zbog izbornih neregularnosti, najavljen štrajk glađu

protesti u beogradu
FOTO: Nova.rs

Marinika Tepić rekla je ispred RIK-a da će Miroslav Aleksić i ona započeti večeras štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora

Prijevremene izbore u Srbiji u nedjelju obilježila je dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića u kampanji što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije i brojne nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uslovima, ocijenili su u ponedjeljak međunarodni posmatrači.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), s čijeg čela je Vučić formalno odstupio u maju ove godine, osvojila je 46,3 posto glasova, što je će joj u parlamentu s 250 mjesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati Državnog izbornog povjerenstva na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova.

Proevropska opoziciona koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” s 23,6 posto glasova imat će 65 mjesta u parlamentu, a socijalisti Vučićeva dosadašnjeg koalicijskog partnera Ivice Dačića sa 6,6 posto 18 mandata.

Protestni skup

U Beogradu se održava protestni skup koalicije “Srbija protiv nasilja”. Nakon govora na početku skupa ispred Skupštine Beograda, kolona je došla do zgrade Republičke izborne komisije (RIK) gdje će, kako su najavili, predati dokaze o izbornim neregularnostima u Beogradu. Ispred RIK-a je veliki broj ljudi nezadovoljnih rezultatima izbora u Beogradu i u Srbiji.

Građani već sat vremena stoje ispred Republičke izborne komisije i uzvikuju parole o pokradenim izborima.

Na protest je pozvala lista “Srbija protiv nasilja”, čiji predstavnici su u Komisiji i traže poništavanje beogradskih izbora.

Okupljeni su vikali parole poput “Izdaja”, “Ne damo izbore”, “Vučiću lopove, pokrao si izbore” i “Ne damo pobjedu”.

U masi je mnogo mladih ljudi, a najveća koncentracija je u Ulici kralja Milana, koja je zatvorena za saobraćaj.

U jednom trenutku, na RIK su bacani toalet papir, paradajz i jaja, ali su organizatori protesta megafonom pozivali da se to ne čini.

Štrajk glađu

Mediji javljaju kako je dio građana u jednom trenutku počeo da lomi ogradu kod zgrade RIK-a, što je dovelo do koškanja.

Posted by Nova.rs on Monday, December 18, 2023

Lideri opozicije najavili su i štrajk glađu. Marinika Tepić rekla je ispred RIK-a da će Miroslav Aleksić i ona započeti večeras štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora.

“Nema šanse da bilo ko ovdje prizna beogradske izbore. Nosimo dokaze i tražimo poništavanje izbora. Mi izbore ne možemo da priznamo jer su mimo zakona. Miroslav Aleksić i ja ćemo ostati u RIK-u i započeti večeras štrajk glađu do poništenja izbora”, rekla je Tepić.