Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

beriša organizator

Protesti u Tirani zbog dolaska Vučića: Protiv projekta koji su odbacile BiH, Crna Gora i Kosovo

New Project (61)
FOTO: Screenshot / Youtube

Beriša je prethodno na svom Facebook nalogu objasnio da organizuje protest jer je Aleksandar Vučić „ministar (bivšeg predsjednika Srbije Slobodana) Miloševića, te da se nije izvinio za zločine nad Albanacima.

Hiljade osoba je izašlo 20. decembra na ulice Tirane, u znak protesta zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Protest je organizovao bivši premijer Sali Beriša.

Vučić u Tirani, glavnom gradu Albanije, boravi u okviru regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Beriša je u govoru pred okupljenima rekao da je protest organizovan protiv projekta „Otvoreni Balkan“, koji je, prema njegovoj ocjeni, nastoji da vrati srpsku hegemoniju na Balkanu.

„Ustajemo u odbranu interesa albanske nacije. Ovo nije protest protiv regionalne saradnje. Ovo je protest protiv projekta koji su odbacile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, projekta koji za cilj ima samo uspostavljanje srpske hegemonije u regionu“, rekao je Beriša.

Tokom protesta zabilježeni su incidenti. Zastave Srbije koje su postavljene na bulevaru u znak skupa o inicijativi “Otvoreni Balkan” skinute su i spaljene.

Beriša je prethodno na svom Facebook nalogu objasnio da organizuje protest jer je Aleksandar Vučić „ministar (bivšeg predsjednika Srbije Slobodana) Miloševića, te da se nije izvinio za zločine nad Albanacima.

„Kosovo i dalje ima otvorene rane za koje je Vučić jedan od glavnih krivaca. Osim toga, on negira zločine, masakre i genocid počinjen nad kosovskim Albancima u ratu, tako da nije dostojan da bude dočekan u Tirani, a još manje da se sarađuje sa njim“, napisao je Beriša.

U međuvremenu je iz Policije u Albaniji najavljeno da će biti pojačane mjere bezbjednosti u Tirani.

Prema objavljenoj agenda, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će 20. decembra prisustvovati radnoj večeri u Elbasanu.

Potom će u utorak, 21. decembra, trojica lidera održati sastanak u Tirani, na koji će, putem video linka, učestvovati i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji.

Regionalnu inicijativu “Open Balkan” (Otvoreni Balkan) su 2019. godine, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev. Do jula ove godine ova inicjativa je bila poznata pod neformalnim nazivom “Mini-Šengen”.

Kosovo odbija da se priključi ovoj inicijativi jer smatra da je ona štetna za Kosovo.