Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neredi

Protesti u Venecueli: Poginulo četvero, povrijeđeno 200 ljudi

venecuela333

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u Caracasu je kazao kako više ne može tolerirati da se teritorij Kolumbije koristi za napade na Venecuelu

Najmanje četvero ljudi je poginulo, a 200 je povrijeđeno u neredima koji su izbili tokom jučerašnjih antivladinih protesta u Venecueli, javlja Anadolu Agency (AA).

Sigurnosne snage su uhapsile 51 demonstranta koji su izazivali nerede na venecuelansko-kolumbijskoj granici.

Demonstranti su tražili od vlasti u Carasacu da otvore granice i dozvole ulazak američke humanitarne pomoći u Venecuelu.

Povod za proteste bila je odluka vlasti Venecuele o prekidu diplomatskih odnosa sa susjednom Kolumbijom.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro u Caracasu je kazao kako više ne može tolerirati da se teritorij Kolumbije koristi za napade na Venecuelu.

Samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido je pak kazao kako je prvi kontingent humanitarne pomoć ušao preko granice s Brazilom.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Juan Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale SAD i mnoge evropske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.