Globus

Crna Gora

Protiv odluke SPC: Veliki broj građana na protestima u Cetinju

22/08/2021

U gradu su prisutne jake policijske snage, a saobraćaj je zatvoren u dijelu grada gdje su se okupili demonstranti, javila je Radiotelevizija Crne Gore

Veliki broj građana iz raznih krajeva Crne Gore okupio se u nedjelju u Cetinju kako bi protestovao protiv odluke Srpske pravoslavne crkve (SPC) da 5. septembra upravo u tom gradu održi ceremoniju ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Demonstranti smatraju kako je neprimjereno da se na Cetinju, bivšoj prijestonici Crne Gore, održi ta ceremonija.

U gradu su prisutne jake policijske snage, a saobraćaj je zatvoren u dijelu grada gdje su se okupili demonstranti, javila je Radiotelevizija Crne Gore.

Na proteste je došao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza, kazao je da građani iz Cetinja šalju poruka mira.

– Danas se na Cetinju ne održava protest već jedno sabranje, upozorenja i molba da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori. A to su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda – poručio je Vušurović.

Sredinom prošle sedmice ambasada SAD-a i EU u Podgorici pozvala su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

Izaslanstvo Europske unije u Podgorici upozorilo je da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s europskim vrijednostima, te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC, da blisko surađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.