Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Studija

Provedeno istraživanje o fašizmu u EU, Hrvatska među najproblematičnijim zemljama

Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za predsjednicu Republike Hrvatske
Zagreb, 15.02.2015 - Kolinda Grabar Kitarović danas je nešto iza 12 sati na Trgu sv. Marka pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec i sucima toga suda svečano prisegnula za predsjednicu Republike Hrvatske. foto POOL /HINA /Damir SENČAR /ds

U negativnom kontekstu spominje se Kolinda Grabar-Kitarović

Portal Politico objavio je rezultate velikog istraživanja o historijskom revizionizmu, odnosno svjesnom prekrajanju historijskih činjenica kako bi se prikrili zločini.

Rezultati studije pokazali su kako je najgore stanje u Poljskoj, Litvaniji, Mađarskoj, te Hrvatskoj.

“Mnoge vlade Europske unije rade na rehabilitaciji kolaboracionista i ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata dok istodobno umanjuju krivnju za progon Židova”, stoji u Holocaust Revisionist Reportu, studiji koju je, među ostalim, sponzorisao prestižni univerzitet Yale.

Hrvatska je, dakle, naglašena kao jedna od najproblematičnijih zemalja što se tiče bujanja historijskog revizionizma i fašizma.

“U Hrvatskoj se nastavlja koristiti pozdrav ustaša, hrvatskih fašista, na nogometnim utakmicama, okupljanjima i protestima. Također, nedostaje muzeja o holokaustu. Židovska i romska zajednica bojkotovale su službene komemoracije”, piše Politico.

U samoj studiji, jasno, piše puno više o Hrvatskoj. Štaviše, posvećeno joj je cijelo jedno poglavlje. Tako se na jednom mjestu spominje i HRT koji je ugostio Jakova Sedlara, autora “revizionističkog dokumentarca o Jasenovcu”.

Spominje se i Crkva.

“Katolička crkva u Hrvatskoj ‘zamolila je za oprost’ žrtve holokausta. U isto vrijeme, pojedini svećenici, kao što je Stjepan Razum, poznati su po revizionizmu”, stoji u studiji koja spominje i služenje misa za Pavelića.

Što se tiče političara, studija spominje brojne osobe iz političkog života od 90-ih naovamo. Ne nužno u negativnom kontekstu.

No u negativnom kontekstu spominje se Kolinda Grabar-Kitarović.

“Moja pozicija prema pozdravu ‘Za dom spremni’ je čista. To je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitovan od strane ustaša”, citira studija Kolindu koja je, kako pišu, to kazala 4. septembra 2017. godine.

Odmah u sljedećoj rečenici naglašavaju da su taj pozdrav izmislili ustaše 1930-ih godina.