Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva dama ISIL-a prešla na kršćanstvo: Rađala sam buduće teroriste (VIDEO)

Smiling Hipster Girl with her Dog in Summer City

Bivša supruga najviše rangiranog američkog člana ISIL-a opisala je u razgovoru za “The Atlantic” svoj put od radikalizacije do prelaska na kršćanstvo.

Tania Georgelas (33) radikalizirana je kao tinejdžerica u Velikoj Britaniji i preselila se u Siriju sa suprugom Johnom Georgelasom iz Teksasa, kojeg je upoznala na internetu.

– Sanjali smo o tome da imamo vlastitu zemlju i osnujemo porodicu, a zatim djecu obučimo da postanu ubice i vojnici i pridruže se džihadu – izjavila je Georgelas.

Porijeklom iz Bangladeša, Georgelas je rođena u Londonu i ispričala je kako je u djetinjstvu patila zbog izolacije i rasizma prema njenoj porodici. Upravo je rasizam okrivila za svoju radikalizaciju, prenosi Index.hr.

Dan nakon terorističkog napada, 11. septembra 2001. u SAD, Georgelas je otišla u školu i upitala prijateljicu: “Nije li strašno to što se dogodilo?” Ona joj je navodno odgovorila: “Zar je bilo toliko strašno?”. “U tom trenutku postala sam okorjela džihadistica”, rekla je Georgelas.

Nedugo zatim na muslimanskoj je internet-stranici za pronalaženje partnera upoznala supruga, prešla je na islam i vjenčali su se u 2004. Bila je u petom mjesecu trudnoće s četvrtim djetetom u 2013., kada ih je John protiv njene volje preselio u Raku.

Georgelas se nakon nekog vremena razboljela i suprug je poslao u SAD, gdje je kratko živjela s njegovim roditeljima u Teksasu. Uskoro je zatražila razvod i prebacila se na kršćanstvo.

– Ne znam želim li ispričati ljudima cijelu svoju priču – to je horor priča. Samo želim pokazati ljudima u sličnim situacijama da to nije dobar način života – izjavila je Georgelas.