Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

otkrivena četiri slučaja

Prva evropska zemlja uvodi karantin za zaražene majmunskim boginjama, trajat će 21 dan

majmunske-boginje

Svjetska zdravstvena organizacija održala je vanredni sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezan karantin za oboljele od majmunskih boginja, piše Politico.

Kako su javili belgijski mediji, svaka zaražena osoba mora biti 21 dan u karantinu.

Kontakti sa zaraženima ne moraju ići u karantin, ali moraju biti oprezni pogotovo ako su u kontaktu s osjetljivim skupinama ljudi.

U Belgiji su prošle sedmice otkrivena četiri slučaja majmunskih boginja.

Tri su povezana s festivalom u Antwerpenu, prenosi Index.

Belgijski institut za tropsku medicinu saopćio je da je rizik od veće epidemije u zemlji mali, piše belgijski dnevnik Le Soir.

Svjetska zdravstvena organizacija održala je vanredni sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Španija je u petak potvrdila 23 nova slučaja, uglavnom u madridskoj regiji gdje je regionalna vlada zatvorila saunu koja je povezana s većinom zaraza.

U Španiji je zaraženo ukupno 30 osoba. Susjedni Portugal u petak je potvrdio devet novih zaraza, ukupno 23.

Bolnica u Izraelu liječi muškarca u 30-ima koji pokazuje simptome te bolesti. Nedavno je stigao iz zapadne Europe.

WHO je upozorio da će se vjerovatno potvrditi još zaraza.

Bolest se očituje povišenom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom kao kod vodenih kozica.