Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvanično

Prva NATO članica zatvorila ambasadu u Rusiji, odmah stigao odgovor

Foto: Islandska ambasada u Rusiji

Island je postao prva članica NATO-a koja je službeno obustavila rad ambasade u Rusiji. Početkom juna Reykjavik je objavio svoju namjeru zatvaranja ambasade, no to je tek danas stupilo na snagu.

Dužnosnici su također zatražili od Rusije da smanji svoje diplomatsko predstavništvo u Reykjaviku. Island ima ambasadu u Moskvi od kada je stekao nezavisnost 1944., osim kratkog razdoblja u 1950-ima kada je trgovina između zemalja bila prekinuta.

Island je, međutim, naglasio da današnje zatvaranje nije osmišljeno kako bi se prekinuli diplomatski odnosi. Islandski ministar vanjskih poslova Thordis Gylfadottir rekao je da će obnova normalnih odnosa s Rusijom ovisiti o odlukama koje će donijeti Kremlj.

“Trenutna situacija jednostavno ne čini održivim da mala služba vanjskih poslova Islanda vodi ambasadu u Rusiji”, rekla je.

Kao odgovor na zatvaranje, rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da ono uništava saradnju između zemalja, dodajući: “Sve antiruske akcije Reykjavika neizbježno će potaknuti odgovor”.