Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba

Prva osoba u Hrvatskoj bit će cijepljena protiv koronavirusa 26. decembra

vakcina

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš ocijenio kako udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, koji je manji od 30 posto, pokazuje da je testiranje „prilagođeno vremenu i prostoru”

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako zdravstveni sistem uspješno odgovara na izazov krize izazvane koronavirusom te kako je Hrvatska među državama EU-a još uvijek u lošoj poziciji po incidenciji, javlja Anadolu Agency (AA).

Član Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako je od 15. do 21. decembra 27 posto manje novooboljelih nego u tjednu prije.

U usporedbi s incidencijom EU, u Hrvatskoj je 14-dnevna stopa incidencije 1.102, što Hrvatsku pozicionira na 25. mjesto od 27 zemalja EU, višu incidenciju imaju Luksemburg i Litvanija. Po mortalitetu, Hrvatska je na ovoj listi na 18 mjestu sa 750,8 preminulih na milion stanovnika. Višu mortalitetnu stopu imaju Švedska, Mađarska, Francuska, Bugarska, Češka, Španija, Slovenija, Italija i Belgija.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš ocijenio kako udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, koji je manji od 30 posto, pokazuje da je testiranje „prilagođeno vremenu i prostoru”.

Ministar Beroš naveo je kako zdravstveni sustav funkcionalan te kako je ukupni efekt zdravstvenih zahvata u odnosu na isti period prošle godine na 74 posto, što je posljedica preorijentiranosti sustava na bolesnike s COVID-om. Istaknuo je kako sustav ponajviše nastoji na vrijeme izvršiti zdravstvene usluge za onkološke i kardiovaskularne pacijente, dok se neki pregledi i zahvati koji nisu hitni, odgađaju.

U Hrvatskoj će kampanja i prvo cijepljenje protiv koronavirusa započeti 26. prosinca, kao i u ostalim zemljama EU-a, koje zajednički nabavljaju prve doze cjepiva od nekoliko proizvođača.

Udio pozitivnih u sveukupnom broju testiranih je 27,36 posto i riječ je o stabilnom postotku koji se već neko vrijeme ne mijenja značajno.

Danas, na 301. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 766 novozaraženih te 80 osoba preminulih od virusa SARS-CoV-2 zbog kojeg je do sada u Hrvatskoj preminulo 3.257 osoba.

Prosječna dob 80 preminulih danas je 76,4 godine, jedna osoba imala je značajan komorbiditet, uglavnom je riječ o malignim i karidovaskularnim bolestima, a preminula je osoba rođena 1986. godine čiji je komorbiditet bio zlouporaba droga.

U samoizolaciji je u Hrvatskoj trenutno 50.799 osoba.