Prve fotografije nove Putinove vojne baze

arktik-ruska -vojna-baza 1
FOTO: Mil.ru

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je interaktivnu 3D turu po novoj ruskoj vojnoj bazi “Arktička djetelina”, najsjeverniju trajnu instalaciju ruskih oružanih snaga.

Protuzračna odbrambena baza “Arktička djetelina” nalazi se u Zemlji Aleksandri u otočnoj grupi Zemlja Franje Josipa u Arktičkom okeanu.

“Uz pomoć aplikacije posjetitelji internetske stranice Ministarstva odbrane moći će interaktivno procijeniti praktičan i ergonomski raspored u bazi, koji ruskim vojnicima omogućava obavljanje zadataka i u najtežim prirodnim i klimatskim uvjetima na Arktiku”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Masivan kompleks od 14.000 kvadratnih metara obojen je u crvenu, bijelu i plavu boju ruske zastave i najsjevernija je stalna zgrada locirana na 80. paraleli gdje su temperature tokom cijele godine ispod nule.

Jedinstveni raspored omogućuje vojnicima kretanje širom baze iz jedne zgrade u drugu, bez izlaska na niske temperature koje se ponekad spuste i ispod -50 stepeni.

Baza je postavljena kako bi se osigurala kontinuirana prisutnost Rusije u regiji. U njoj će boraviti oko 150 osoba koje će biti zadužene štititi rusku granicu, zračni prostor i druge interese u regiji.

Iako je veći dio baze naravno tajna, sada svi mogu pogledati kako izgleda unutrašnjost “Arktičke djeteline” koja, kada je potpuno opremljena, može funkcionisati samostalno čak 18 mjeseci.

“Virtualna tura pokazuje kako su opremljene sobe za vojnike, a posjetitelji mogu zaviriti i u oficirske kantine, teretanu i kino dvoranu”, priopćili su iz ministarstva.

https://www.youtube.com/watch?v=oMmdXAvHoT0