Jens Stoltenberg

Prvi čovjek NATO-a javno upozorio Kinu: Ne šaljite oružje Rusiji!

jens-stoltenberg-ss

“Slanje vojne pomoći Moskvi bila bi velika pogreška Kine… Ovo je vrlo ozbiljno. SAD i drugi saveznici su jasno poručili da se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je uputio javno upozorenje Pekingu da ne šalje oružje Rusiji.

Stoltenberg je na press konferenciji u estonskom Tallinnu rekao da NATO nije uočio stvarnu kinesku isporuku oružja Rusiji, ali da je primijetio znakove da Kina možda planira i razmatra isporuku vojne pomoći Moskvi.

“Američki obavještajni podaci pokazuju da bi to mogao biti slučaj. Kina to ne bi trebala učiniti jer bi to značilo podršku ilegalnom napadačkom ratu i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a”, rekao je Stoltenberg, piše Politico.

Govoreći s estonskom premijerkom Kajom Kallas i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, šef NATO-a rekao je da savez pomno prati aktivnosti Kine.

“Slanje vojne pomoći Moskvi bila bi velika pogreška Kine… Ovo je vrlo ozbiljno. SAD i drugi saveznici su jasno poručili da se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je Stoltenberg.

I Stoltenberg i Von der Leyen skeptični su prema dokumentu Kine o “političkom rješenju ukrajinske krize”. Stoltenberg kaže da Peking nema puno vjerodostojnosti.

“Nisu bili u stanju osuditi nezakonitu invaziju na Ukrajinu. Samo par dana prije invazije kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin potpisali su sporazum o bezgraničnom partnerstvu”, kazao je.

Von der Leyen je kazala da će EU razmotriti kineski dokument, ali da će ga gledati u kontekstu toga da je Kina odabrala na čiju stranu će stati. Stoltenberg i Von der Leyen otputovali su u Tallinn kako bi obilježili Dan nezavisnosti Estonije i iskazali potporu istočnom dijelu Evrope, piše Politico.