Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi čovjek nato-a

Stoltenberg o protuofanzivi Ukrajinaca: “Nešto ovako nikad nismo vidjeli”

ukrajina vojska
Foto: Facebook/@UAlandforces

Otkako je pokrenula ofanzivu, Ukrajina se bori da probije učvršćene ruske linije i suočava se sa sve većim kritikama zapadnih medija zbog koncentriranja snaga na pogrešnim mjestima

Ukrajina napreduje u kontraofanzivi pokrenutoj u junu kako bi povratila teritoriju koju je zauzela Rusija, izjavio je u četvrtak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, iako se to odvija sporo zbog ruskih utvrđenja i minskih polja.

-Ukrajinci postepeno osvajaju. Oni su uspjeli da probiju odbrambene linije ruskih snaga i idu naprijed – poručio je Stoltenberg poslanicima u Evropskom parlamentu.

Otkako je pokrenula ofanzivu, Ukrajina se bori da probije učvršćene ruske linije i suočava se sa sve većim kritikama zapadnih medija zbog koncentriranja snaga na pogrešnim mjestima.

Stoltenberg je kazao kako se mora očekivati da će ofanziva napredovati, samo sporo.

-Niko nikada nije rekao da će ovo biti lako. Teško da smo ikada u historiji vidjeli više mina na bojnom polju nego što vidimo danas u Ukrajini. Tako da je bilo očigledno da će ovo biti izuzetno teško – kazao je on.

Ukrajinci napreduju

Ukrajinski zvaničnici prošle su sedmice saopćili kako su njihove snage uspjele da probiju prvu rusku liniju odbrane, ali da su se sada suočile s daljnjim linijama u područjima gdje je Rusija imala vremena da izgradi utvrđenja i minska polja.

-Oni napreduju. Možda ne onoliko koliko smo se nadali, ali postepeno dobijaju na snazi. Nekih stotina metara dnevno, što znači da, kada Ukrajinci osvajaju, Rusi gube tlo pod nogama – izjavio je čelnik NATO-a.

Pohvaljući ukrajinske snage za njihova postignuća na bojnom polju, on je dodao: “Polazna tačka je da je ruska vojska nekada bila druga po snazi na svijetu. A sada je ruska vojska druga po snazi u Ukrajini. To je prilično impresivno za Ukrajince”, prenosi Reuters.