Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi potezi premijerke Therese May stvaraju probleme Evropskoj uniji

Theresa May

Nova britanska premijerka Theresa May stupila je na funkciju u srijedu 13. jula, a sve upućuje na to da ona neće biti nagodan partner za Evropsku uniju u smislu organizacije izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz ovog bloka zemalja.

U telefonskom razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom i irskim premijerom Endom Kennijem, ona je kazala da će Velika Britanija trebati još vremena za pripremanje pregovora o Brexitu.

Dodala je da vjeruje da bi ovi razgovori mogli biti održani u konstruktivnom i pozitivnom duhu, kako su kazali iz njenog ureda.

Međutim, čelnici EU su počeli vršiti pritisak na nju po pitanju aktiviranja Člana 50, koji se odnosi na proceduru izlaska iz Evropske unije.

Hollande je ponovo naglasio da pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije trebaju biti pokrenuti što prije.

U svom pismu čestitke, Jean-Claude Juncker kazao je da Velika Britanija i Evropska unija moraju što prije početi rješavati novonastalu situaciju do koje je došlo 23. juna glasanjem za Brexit.

– Niko ne bi trebao kažnjavati ili ponižavati Veliku Britaniju zbog onoga što nam je uradila, ali joj ne možemo ni dopustiti da profitira zbog Brexita, jer bi to bilo veoma opasno za Evropsku uniju – kazao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Objavila nova ministarska mjesta

Michael Gove smijenjen je s mjesta ministra pravde i naslijedila ga je Liz Truss dok Theresa May formira svoju novu vladu, prvog dana na položaju brirtanske premijerke.

Ministar obrazovanja Nicky Morgan također je napustio položaj, a zamijenjen je bivšom ministricom za međunarodni razvoj Justine Greening.

Ministar kulture John Whittingdale je smijenjen dok je ministar zdravstva Jeremy Hunt zadržao položaj.

U srijedu je Boris Johnson imenovan za ministra vanjskih poslova, u iznenadnoj objavi premijerke May. Philip Hammond je novi ministsr finansija.

Amber Rudd preuzela je bivšu ulogu Therese May kao ministrice unutrašnjih poslova. Euroskeptik David Davis je minisatar za Brexit i Liam Fox je preuzeo novi položaj ministra za međunarodnu trgovinu. Michael Fallon ostao je ministar odbrane.

U međuvremenu je Andrea Leadsom, koja se povukla iz utrke za čelništvo nad Konzervstivcima, imenovana za ministricu za okoliš, hranu i ruralna pitanja, prenosi BBC.