Globus

sjedinjene američke države

Prvi put nakon 70 godina smrtna kazna biće izvršena nad ženom

02/01/2021

Ako dođe do smaknuća, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Žalbeni sud Sjedinjenih Američkih Država poništio je suspenziju smaknuća jedine žene koja čeka federalnu smrtnu kaznu te će se smaknuće dogoditi 12. januara, izvještava u subotu BBC.

Lisa Montgomery zadavila je trudnu ženu u Missouriju prije nego što je iz tijela izrezala i otela njezino dijete 2004. godine.

Ako dođe do smaknuća, Montgomery će biti prva zatvorenica nad kojom će u 70 godina biti izvršena federalna egzekucija.

Prvotni datum smaknuća trebao je biti u prosincu, no nakon što su se njezini odvjetnici zarazili covid-19, došlo je do odgode.

Odvjetnički tim Lise Montgomery rekao je da će pokrenuti peticiju upućenu sucima da preispitaju svoju presudu.

Posljednja žena koju je smaknula američka vlada bila je Bonnie Heady, koja je 1953. godine umrla u plinskoj komori u Missouriju, prema Informativnom centru za smrtnu kaznu.

Federalna smaknuća bila su obustavljena na 17 godina prije nego što je predsjednik Donald Trump prošle godine ponovno naredio njihovo pokretanje.

Lisa Montgomery, a convicted murderer and the only woman on federal death row who is scheduled to be executed on January 12, 2021, is seen in this undated handout photo inside Federal Medical Center (FMC) in Fort Worth, Texas, U.S. Courtesy of attorneys for Lisa Montgomery/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Ako dođe do preostalih smaknuća, Trump će biti predsjednik u čijem se mandatu sprovelo najviše smaknuća u više od jednog stoljeća.

Smaknuće Lise Montgomery trebalo bi se odviti svega nekoliko dana prije nego što novoizabrani predsjednik Joe Biden preuzme ured.

Biden, koji se desetljećima žestoko zalagao za smrtnu kaznu kao senator iz Delawarea, sada je rekao da će ukinuti federalna smaknuća kada uđe u Bijelu kuću.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.