Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi rezultati izbora u Makedoniji: VMRO-DPMNE vodi sa 41 posto glasova

gruevski

Partija VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog vodi na parlamentarnim izborima u Makedoniji sa pet procentnih poena ispred opozicionog SDSM, pokazuju prvi rezultati.

Partija bivšeg dugogodišnjeg premijera zemlje osvojila je 40,95 odsto glasova, dok je opoziciona SDSM njegovog ljutog rivala Zorana Zaeva osvojila 35,68 odsto.

Cjelovita slika izbornih rezultata na varednim parlamentarnim izborima u Makedoniji očekuje se u ponoć, najavila je tamođnja Državna izborna komisija (DIK).

Na osnovu obrađenog 163.291 glasačkog listića, odnosno nešto manje od deset odsto, na trećem mestu je albanska partija DUI Alija Ahmetija koja je dobila 7,25 odsto glasova, potom BESA 7,28 odsto, a DPA 3,59 odsto posto.

Biračka mjesta na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji zatvorena su u 19.00, a do 17h je glasalo 60,38 odsto upisanih birača, što je, prema računici medija, sedam procenata više nego na prethodim izborima 2014. godine.

Gruevski je nakon glasanja rekao da vjeruje da će građani masovno iskoristiti pravo da “ponovo kažu u kom pravcu žele da im zemlja ide”, dok je Zaev najavio da će se povući iz političkog života ako doživi poraz.

Zaev: Ako ne pobijedim to će značiti kraj moje političke karijere

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije i četvrtim vanrednim u nizu, pravo glasa je imalo 1.784.416 birača.

Od toga je 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji i 230.122 koji se vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Izbori su protekli u miru, bez većih incidenata.