Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Psi rata žive kao lordovi: Kriminalna grupa “Bosanci” stvorila mafijaško carstvo u EU

20/09/2017

Organizirana grupa državljana Srbije, koja se tereti da je u laboratorijama u Češkoj proizvodila i zatim prodavala marihuanu po Evropi, kupila je pet stanova u Srbiji i tri luksuzna automobila, a držala je eure u sefovima.

Tužilaštvo za organizirani kriminal donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 12 osumnjičenih koji se terete za tri krivična djela: kriminalno organiziranje, proizvodnju i prodaju droge, i pranje novca. Kao vođa grupe označen je Dalibor Trnavac (39) iz Čačka, koji ima debeo kriminalni dosije u Srbiji. On i osumnjičeni Vuk Popović iz Valjeva jedini su za sada uspjeli da pobjegnu srpskim i češkim organima gonjenja. Protiv obojice je raspisana međunarodna Interpolova potjernica, javlja Blic.

U zajedničkoj akciji srpsko-češkog istražnog tima u Srbiji su uhapšeni Obren Markešević iz Čačka, Zoran Božović i Milan Kenjić iz Valjeva. U Češkoj su lisice na ruke stavljene Marku Tošiću iz Čačka, Borku Aćimoviću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Otoviću iz Pljevalja, Ivanu Vasiću iz Gornjeg Milanovca, Nenadu Pejoviću iz Kragujevca, Jovanu Stojkoviću iz Čačka i Miodragu Otoviću iz Berana u Crnoj Gori.

Dalibor Trnavac označen je kao neprikosnoveni šef kriminalne grupe koji je sve organizovao (Foto: Blic)

Kako je Blic pisao, u Češkoj im je bila baza. U Pragu, glavnom gradu, otkrivene su četiri laboratorije u kojima su kanabis odgajali u vještačkim uvjetima. Prema procjenama češke policije, marihuana koja je otkrivena u laboratorijama vrijedi više od milion eura.

U sefovima i stanovima u Srbiji koje su koristili osumnjičeni otkriveno je nešto više od 160.000 eura. U sefu koji je iznajmio Dalibor Trnavac pronađeno je 70.500 eura, u drugom sefu koji je iznajmio Nenad Otović pronađeno je 23.500 eura. Prilikom pretresa stanova kod Vuka Popovića u Valjevu pronađeno je 53.000 eura, kod Borka Aćimovića u Gornjem Milanovc 9.900 eura.

Takođe, privremeno su im oduzeta tri luksuzna automobila audi A8, audi A6 i škoda superb.

Tužilaštvo za organizirani kriminal Srbije je odmah pokrenulo i finansijsku istragu o porijeklu imovine osumnjičenih. Za sada je otkriveno da su kupili pet stanova, po jedan na beogradskim općinama Voždovac i Rakovica i tri u Čačku. Sumnja se da su vozila i stanove kupili od novca koji su stekli prodajom marihuane.

Ova organizirana kriminalna grupa od početka 2016. do 12. septembra 2017. na teritoriji Srbije i Češke bavila se proizvodnjom i distribucijom opojne droge marihuane na evropskom tržištu. Drogu su prodavali i u samoj Srbiji. Istražitelje je iznenadilo koliko su novca dobili prodajom marihuane, s obzirom na to da ona spada u jeftinije narkotike.

Dalibor Trnavac označen je kao neprikosnoveni šef kriminalne grupe koji je sve organizirao. On se tereti da je osmislio čitav plan proizvodnje kanabisa u vještačkim uvjetima i da je zatim regrutovao ostale pripadnike. Takođe se tereti da je obezbjeđivao kontakte za dalju prodaju marihuane i odredio raspodjelu novca. Trnavac je osumnjičen da je izdavao naredbe ostalim pripadnicima, koje je kontrolisao, kao i da je provjeravao kako uzgajaju kanabis.

Najvažnije zaduženje ostalih pripadnika grupe je bilo da vode računa o uzgoju kanabisa, ali i o transportu sve do prodaje.

Otkrivanje ove grupe je izvedeno tako što je srpsko tužilaštvo formiralo zajednički istražni tim sa češkim tužilaštvom i policijom. Ovo je već drugi put u ovoj godini da se formira zajednički međudržavni istražni tim. Prvi put je formiran sa Njemcima. Ovakav način rada u borbi protiv međunarodnog kriminala pokazuje se kao veoma efikasan kada su u takve kriminalne djelatnosti uključeni i državljani Srbije, a pogotovu kada je riječ o trgovini narkoticima.

Dalibor Trnavac početkom 21. stoljeća bio je označen u bijeloj knjizi MUP-a Srbije kao važan pripadnik organizirane kriminalne grupe iz Čačka koju su zvali “Bosanci”. Vođe te grupe su bili Marko Novičić zvani Karatista i Bosanac, kao i Miladin Lazović Laki, a grupa je dobila naziv “Bosanci” po pripadnicima koji su učestvovali u ratu u BiH.

U dokumentu MUP-a je navedeno da su nasilni i da se bave teškim krađama, organiziranjem ilegalnog prelaska granice, prodajom oružja, ucjenama i iznuđivanjem. Bavili su se i nedozvoljenom trgovinom nafte. Osim u Srbiji, djelovali su i u Belgiji, Njemačkoj i Republici Srpskoj. Navodi se i da “prema operativnim podacima većina članova u ilegalnom posjedu ima vatreno oružje i skloni su pružanju otpora i upotrebi oružja”. Trnavac je hapšen 2003. u “Sablji” zbog provalnih krađa.

Zima nam je poranila: Na Čvrsnici jutros pao snijeg (FOTO)

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.