Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puigdemont nakon puštanja na slobodu: Vrijeme je za dijalog

Carles Puigdemont

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je prema odluci njemačkog suda uz mjere zabrane pušten na slobodu, uputio je poziv Vladi Španije da otpočne političke pregovore po pitanju zahtjeva Katalonije, te poručio kako je došlo vrijeme za dijalog, javlja Anadolu Agency (AA).

Puigdemont je, u izjavi medijima po izlasku na slobodu, zahvalio svim ljudima i zemljama koje su se s njim solidarisale, te poručio: “Vodimo borbu za demokratiju. Vlada Španije treba početi političke pregovore u vezi sa zahtjevima Katalonije. Došlo je vrijeme za dijalog.”

Viši sud u Schleswig-Holsteinu je potvrdio da je bivši katalonski lider pušten na slobodu uz kauciju od 75.000 eura, te da je naveo adresu stanovanja gdje će boraviti.

Puigdemont je 25. marta priveden u Njemačkoj dok se vraćao u Belgiju gdje boravi otkad je napustio Španiju.

Sud u Njemačkoj je utvrdio da optužba za pobunu ipak nije prihvatljiv razlog za izručenje Puigdemonta.

U odluci Suda se navodi da je potrebno platiti kauciju od 75.000 eura da bi sudska odluka u ovom slučaju bila provedena.

Njemačko tužilaštvo je 3. aprila zatražilo izručenje bivšeg katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta Španiji.

Tužilaštvo u gradu Schleswigu podnijelo je zahtjev regionalnom sudu da Puigdemonta stavi u predekstradicijski pritvor nakon “intenzivne provjere” evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Španija.

Špansko pravosuđe ga tereti za pobunu nakon što je Parlament Katalonije proglasio nezavisnost temeljem referenduma o nezavisnosti od 1. oktobra, iako je španska vlada referendum proglasila neustavnim.

Osim pobune, Madrid 55-godišnjeg bivšeg katalonskog lidera tereti i za zloupotrebu javnih sredstava.