Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pusić: Intenzivno tragamo za Salopekom

vesna pusic

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na izvanrednoj press konferenciji povodom slučaja Tomislava Salopeka održanoj u Rijeci poručila je kako autentičnost jučer objavljene fotografije njegovog navodnog pogubljenja još nije potvrđena. Izjavila je kako potraga za Salopekom još traje istim intenzitetom i pozvala je koalicijske države na još aktivniju i odlučniju borbu protiv terorističke organizacije ISIS, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Možda nikada nećemo saznati što se sa Tomislavom Salopekom dogodilo, kazala je ministrica Pusić i naglasila kako je potraga za njim i dalje intenzivna.

Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za francusku tvrtku u Egiptu, osam dana nakon otmice počinjene 20. jula, u razmjenu za njega tražen je novac, a prvi kontakt je uspostavljen kada je za njega tražen novac, potvrdila je ministrica Pusić

„Kontakta sa otmičarima nije bilo do 5. augusta kada je objavljena snimka“, kazala je Pusić.

Nakon što više nije tražen novac, traženo je, što je bio loš znak za ministricu Pusić, oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskog zatvora. Pusić je kazala kako su 99 posto žena u zatvorima muslimanke, ali kako nije bilo specificirano koga tačno traže.

„Moguće je da se radi o dvije organizacije, jednoj koja ga je otela i drugoj koja se predstavila kao Islamska država vilajet Sinaj, egipatska grana“, kazala je Pusić.

„Sat-dva nakon objave snimke koju je objavila Islamska država pokrajina Sinaj bili smo u kontaktu sa egipatskim vlastima, ministrom vanjskih poslova i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka. Posebno suosjećamo sa obitelji koja je u ovim nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka. Bori se i na licu mjesta i u tome daje primjer svima nama“, kazala je Pusić.

Ona je rekla kako su Hrvatskoj veliku pomoć sve vrijeme dale egipatske vlasti koje su od početka vrlo aktivno uključene i koje istim intenzitetom rade kao i do sada, kao i hrvatske službe.

„U ovom trenutku još nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu od naše ili egipatske strane da je osoba objavljena na fotografiji jučer Tomislav Salopek. Što se tiče intenziteta aktivnosti svih službi, naših i partnera, on ne popušta niti malo“, kazala je Pusić.

Pomogla je i Francuska i predsjednik Hollande, koji je na otvorenju Sueskog kanala javno govorio o važnosti pronalaženja Salopeka za Francusku, izjavila je Pusić i dodala kako i dalje surađuje sa svim većim zemljama EU i svijeta, no kako ih poimenice neće spominjati.

„Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović su se također uključili u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka. Muftija Hasanović obratio se muftiji egipatskom kako bi zatražio pomoć. Vrlo je važno naglasiti da ta teroristička organizacija nema domovinu ni religiju nego se koristi terorom da postigne svoje ciljeve“, izjavila je Pusić.

Ona je kazala kako je prvi put u Egiptu otet stranac i prvi put je tako nešto učinjeno u Kairu, dodavši kako to pokazuje da je međunarodna koalicija za borbu protiv terorističke organizacije ISIS danas važnija i potrebnija nego ikada.

“Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi”, poručila je Pusić i dodala: „Tome se treba i tome se hoćemo suprotstaviti. Što se više skrivali, to ste ugroženiji. Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, u podršci obitelji Salopek, naročito hrabroj supruzi i sestri.”