Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi 3D isprintani super-automobil

blade 1

Ne, još uvijek nećemo moći isprintati automobil na firminom printeru, ali kompanija koja se bavi ovom tehnologijom kaže da imaju super-automobil koji je izašao iz printera.

Kompanija Divergent Microfactories (DM) bavi se 3D printanjem, tačnije printanjem dijelova od kovina koje se spajaju poput LEGO kockica. Ti dijelovi se spajaju na cijevi od ugljičnih vlakana čime je konstruiranje šasije brzo i jednostavno.

blade 2

Prema ekipi iz DM-a, 3D isprintana šasija može sastaviti uvježbana ekipa u roku od pola sata. Od članova ekipe se očekuje da imaju višegodišnje iskustvo u slaganju LEGO kockica. Nakon sklopljene šasije, moguće je sastaviti bilo kakvu karoseriju. Ovom pristupu su u Divergent Microfactoriesu pristupili u cilju smanjena otpada i zagađenja u automobilskoj industrij, ali i u cilju demokratizacije iste. Automobili za sve po vlastitom izboru.

Sve to lijepo zvuči, no kako bi to trebalo izgledati na kraju? Blade bi trebao težiti samo 630kg, a ubrzanje do stotke bi trebalo biti “oko dvije sekunde” prema DM-u. Ove impresivne performanse dolaze od motora koji proizvodi 700KS a pogonjen je benzinom i prirodnim plinom.

blade 3

Tehnologija zaista zvuči zanimljivo pogotovo za male kompanije koje su specijalizirane za izradu “kućnih“ automobila u kitu. Ipak, Bladove specifikacije izgledaju nategnuto tako da ćemo konačni sud ostaviti za vrijeme kada se Blade pojavi na stazi. Ukoliko se to ikad dogodi.