Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pusić odgovorila Vučiću: Ne mislim da je Balkan bure baruta

vesna-pusic-aleksandar-vucic-camil-duratovic-naser-oric-srebrenica-foto-bet-1434838457-683841

Zemlje zapadnog Balkana imaju veliku ulogu i značajno pridonose stabilnosti Europe, a time i globalnoj stabilnosti, ocijenila je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na summitu OESS u Beogradu.

Pusić je u izjavi novinarima tijekom Ministarskog vijeća OESS-a rekla da se ne slaže s ocjenom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića koji je Balkan nazvao “buretom baruta.”

“Ne mislim da je Balkan bure baruta i da se pod tim podrazumijeva da može svaki čas eksplodirati. Mislim da nije više tako. Mi imamo puno poteškoća, nestabilnosti, ekonomskih problema, prepreka u suradnji, ali da sve zemlje jugositočne Europe i kad se svađamo i kad se slažemo ipak idemo, grubo gledajući ka jednom istom cilju”, rekla je potpredsjednica vlade.

Ocijenila je da sve zemlje regije žele “po jednom istom modelu biti uređene i ekonomski prosperitetne države”. “Mislim da smo danas već svi svjesni da sigurnost svakog ovisi o sigurnosti svih. Ne postoji jedna država u našoj regiji koja može biti stabillna i sigurna, a sve ostale nek’ propadnu. To se neće dogoditi”, rekla je Pusić.

“Kao države u regiji kroz to imamo veću ulogu nego što bi pod normalnim okolnostima kao relativno male zemlje kakve smo svi mi imali. Ako smo u stanju stabilizirati sebe i svoju regiju, zaista značajno pridonosimo stabilnosti Europe i globalnoj stabilizaciji, a kroz to i globalnoj stabilnosti. Imamo posao koji možemo savladati, koji je u našem interesu a čiju korist praktično osjeća cjeli svijet”, istaknula je Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije ocijenila je da konferencija u Beogradu pokazuje koliko je “OESS dobio na značaju”, što se vidi “i po ljudima koji su došli na skup i po razini na kojoj su države predstavljene”.

Čestitajući Srbiji na uspješnom predsjedanju OESS-om i organiziranju ministarskog skupa “u jedno neobično i teško vrijeme”, Pusić je rekla da je sastavljan izbor vrlo važnih tema, od izbjeglica i migranata, terorizma i borbe protiv Islamske države, do Ukrajine i sukoba među državama članicama OESS.

“Neke od ovih tema mogle bi nestati s dnevnog reda svjetske sigurnosti, a svakako europske sigurnost, samo ako bi se države koje sjede ovdje oko stola mogle međusobno dogovoriti”, ocijenila je Pusić.

Po njezinu mišljenju, OESS je dobio na važnosti “upravo zato što je u međuvremenu postao jedno od rijetkih mjesta gdje svi sudjeluju, gdje svi mogu, u najmanju ruku razgovarati, čak i kad se ne slažu”.

“Mislim da je to izrazito važno i u ovom trenutku, nadam se, jedna šansa za drugačiju komunikaciju”, izjavila je Pusić.