Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pusić: Svađali smo se sa Srbijom, ali su nam odnosi dobri

pusic

U odnosima Srbije i Hrvatske ne teku uvijek med i mlijeko, ali i jedna i druga zemlja znaju da su komunikacija i pronalaženje zajedničkog rješenja u obostranom interesu, izjavila je danas hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

“Dosta smo se svađali oko različitih stvari oko nekih možda opravdano, nekih možda neopravdano i pretjerano. Ali, ja smatram nase odnose dobrima i mislim da u tom pravcu treba ići”, rekla je Pusić za Tanjug.

Ona je podsjetila da je donedavno prava senzacija bio susret bilo koga iz vrha dvije države, a da danas više nitko na to ne obraća pozornost.

“Mi normalno sarađujemo, katkad s malo više drame, katkad s manje, ali mislim da je danas i na jednoj i na drugoj strani svima jasno da je u obostranom interesu prvo komunikacija i pronalaženje zajednčkih rješenja i drugo napredak i jedne i druge zemlje”, naglasila je ona.

Kako je rekla, regija je premala barica da bismo mogli dopustiti da jedna zemlja bude nestabilna, a druga stabilna i prosperitetna.

Upitana kako se po njenom mišljenju regiji suočava s izbjegličkom krizom, ona je ocijenila da je region počeo katastrofalno ali da se sada ponaša bolje i zrelije.

“Na početku je valjda zbog šoka izostala saradnja”, rekla je ona podsjetivši na situaciju i međusobne optužbe između Srbije, Hrvatske i Mađarske zbog priljeva velikog broja izbjeglica.

“Bilo je potpuno besmisleno da se mi međusobno optužujemo i svađamo, kad je bilo sasvim jasno da smo suočeni s istim problemom i da bi nam bilo puno lakše da se barem informiramo međusobno”, rekla je ona.

Pusić, međutim, ističe da, dok se u regiji radi na privremenom rješavanju ovog problema, istodobno je od ključnog značaja da EU radi na pregovorima s Turskom, jer je to prvi korak ka rješenju.

“Da budemo fer, Turci četiri godine govore – ‘ljudi imamo problem, imamo pola miliona izbjeglica, imamo milion pa milion i pol, pa dva, pa dva i po …’ Svi ih tapšemo po ramenima i tvrdimo – da, da odlično vi to radite, i niko ništa”, primijetila je ona.

Pusić, koja je sudjelovala na Ministarskom vijeću OESS-a u Beogradu, naglasila je da je to kriza u kojoj regiji može pomoći ali ne može da je rješava.

Ona se u prvom koraku rješava na grčko-turskoj granici, a u drugom s pronalaskom globalnog rješenja za obustavljanje rata u Siriji i Iraku.