Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puštena Teslina golubica u Zagrebu u znak 160. godine rođenja velikog genija

nikola tesla_zagreb_golubica

Povodom 160. obljetnice rođenja velikana Nikole Tesle četvrtu godinu zaredom pred njegovim spomenikom u centru Zagreba, pred djelom Ivana Meštrovića, položeno je cvijeće uz prigodni program nakon čega je u zrak puštena bijela “Teslina golubica”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tesla je ostavio neizbrisiv trag u svijetu. Zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije i jedan je od najvećih genija koje je svijet imao“, poručeno je na skupu održanom na križanju Tesline i Preradovićeve ulice.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prisjetio se prijateljstva Nikole Tesle s kiparom Ivanom Meštrovićom, koji je napravio spomenik 1956. godine povodom 100. godina rođenja Tesle i koji deset godina stoji u centru grada.

Bandić je ustvrdio kako su točne riječi Ivana Meštrovića da je Tesla najveći čovjek koji se ikada rodio u Hrvatskoj.

Predstavnik Instituta Ruđer Bošković Karolj Skalo je poručio kako je Tesla utemeljio tehničku civilizaciju na zemlji i svojim otkrićima utemeljio drugu industrijsku revoluciju u kojoj je ubrzan razvoj tehnike i civilizacije. Otkriće tranzistora 1951. je pokrenulo računalnu revoluciju, rekao je Skalo.

“Veličina Tesle je u tome da traje preko triju industrijskih revolucija i trajat će vječno”, ocijenio je Skalo.

Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost, nazvala je Teslu nacionalnim velikanom i genijem svjetskoga glasa.

Ova udruga prije nekoliko godina pokrenula je inicijativu da se današnji dan, dan Teslina rođenja, u Hrvatskoj proglasi Danom Nikole Tesle, u čemu je prije tri godine i uspjela, a težnja im je da se 10. srpnja/jula obilježava i Međunarodnim danom Nikole Tesle.

Mihajlović je istaknula kako je Tesla prije sedam godina u Hrvatskoj bio zaboravljeni znanstvenik, no kako se to promijenilo uz djelovanje ove Udruge.

Tehnički muzej u Zagrebu preimenovan je u Tehnički muzej Nikola Tesla, čime je odana još jedna počast velikanu iz mjesta Smiljan pokraj Gospića.

Umjesto predstave “Razgovor s Teslom”, pročitana je Teslina pjesma napisana na engleskom jeziku.

Na kraju događaja, u zrak je puštena “Teslina golubica”, što je već tradicionalan čin prilikom obilježavanja godišnjice Teslina rođenja. Čin je inspiriran životom ovoga genija i njegovom povezanosti i ljubavi prema bijeloj golubici koja mu je slijetala na prozor hotela gdje ju je hranio. Golubica je istovremeno simbol mira, ljubavi, svjetlosti i napretka.

Manifestacije “Tesla and Friends” sedmu godinu zaredom se održava pod brojnim pokroviteljstvima u organizaciji Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.