Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"reuters"

Putin danas objašnjavao Rusima koliko moraju imati djece

putin intervju

Putin se deklarira kao pristalica “tradicionalnih vrijednosti” zasnovanih na porodici, naciji i pravoslavnoj vjeri

Ruske porodice moraju imati najmanje dvoje djece radi nacionalnog opstanka i troje ili više ako žele da se nacija razvija i napreduje, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak.

Rusija je pretrpila teške ljudske gubitke otkako je pokrenula rat u Ukrajini prije skoro dvije godine, a stotine hiljada ljudi pobjeglo je iz zemlje zbog protivljenja sukobu ili iz straha da će biti mobilisani.

Putin je poručio zaposlenima u fabrici tenkova u regiji Urala da je dvoje djece po porodici minimalan broj ako narodi Rusije želi da sačuva  identitet.

– Ako želimo da opstanemo kao etnička grupa, pa, ili kao etničke grupe koje naseljavaju Rusiju, mora biti najmanje dvoje djece – kazao je on.

– Kada bi svaka porodica imala samo jedno dijete, populacija bi se smanjila, a da biste se proširili i razvijali, potrebno vam je najmanje troje djece – izjavio je ruski čelnik.

Putin se deklarira kao pristalica “tradicionalnih vrijednosti” zasnovanih na porodici, naciji i pravoslavnoj vjeri. Tokom njegove 24 godine na vlasti, zemlja je ozbiljno ograničila izražavanje seksualne orijentacije i rodnog identiteta i zabranila LGBT pokret kao “ekstremistički”.

Rusija dvije decenije ima postepeno  opadanje broja  stanovnika nakon raspada Sovjetskog Saveza, a hronični  problem među narodom je alkoholizam.

Državni zavod za statistiku procijenio je da je stanovništvo na početku 2023. godine iznosilo 146,4 miliona, što je pad u odnosu na 149 miliona koliko ih je bilo prije 20 godina ranije, ali porast s niskih 143 miliona između 2007. i 2012. godine, prenosi Reuters.